Mourinho vil ha videodømming:
– En dommer med skjerm ville sett dette

Her er de fire avgjørelsene som får José Mourinho til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

José Mourinho har aldri vært kjent for å ha en særskilt positivt innstilling til dommere, men i år har portugiseren reagert heftigere enn noensinne.

Det begynte da flere managere anklaget Chelsea-spillerne for å filme, noe også dommerne så ut til å mene. TV 2-ekspert Trevor Morley ga imidlertid Mourinho medhold i at dommerne hadde slått i overkant hardt ned på Chelsea.

Denne helgen reagerte Chelsea-manageren på ny. Etter gjentatte kontroversielle situasjoner i hjemmemøtet mot Burnley – hvor Nemanja Matic til slutt ble utvist – hevet Mourinho røsten.

– 30, 33, 43 og 69, sa han med henvisning til kampuret. De fire situasjonene kan du se i videovinduet øverst.

– En kriminell takling

Senere på kvelden dukket han også opp på Sky Sports, hvor han omtalte taklingen på Matic som «kriminell». 

Deretter anmodet han FA om å vurdere videodømming.

– Hvis en dommer ikke ser en situasjon tre meter foran seg, vil en assistent foran skjermen ikke kunne unngå å se det. Hvis vi ønsker å beskytte dommernes integritet og ærlighet, hvis vi ønsker å tro at feil er en konsekvens av feiltolkning i en dårlig posisjon, så kan teknologi hjelpe. Hvis jeg var dommer, så hadde jeg ønsket det velkommen.

Mourinho benyttet også anledningen til å applaudere mållinjeteknologien.

– Det er det samme som med mållinjeteknologi. Det utgjør en forskjell. Man kan gå fem uker uten problemer og tenke at mållinjeteknologi ikke behøves, men så kommer det et øyeblikk hvor det blir viktig.

Barnes straffes ikke

Det gjenstår å se om José Mourinho etter hvert får støtte. Mer konservative røster har normalt forbundet løsningen med en uønsket oppstykking av spillet.

Samtidig hevdet The Mirror i fjor høst at det nederlandske fotballforbundet, med støtte fra England, Tyskland og USA, har gått i bresjen for å lansere den nødvendige teknologien.

Mens Mourinho ønsker videodømming i løpet av kampene, finnes det allerede hjemmel for å straffe spillere i ettertid dersom videomateriale viser at regler ble brutt. Heller ikke på dette området kan Mourinho juble, ettersom FA ikke vil straffe Ashley Barnes for taklingen på Nemanja Matic.

I en pressemelding forklarer det engelske fotballforbundet mandag at dømming med tilbakevirkende kraft i hovedsak kun brukes på situasjoner som oppstår utenfor spillet, og at dommerne er best skikket til å håndtere kamp om ballen.

Chelsea peker på Vertonghen

Dette er slett ikke det eneste hete temaet som har oppstått i kjølvannet av Matic' mye omtalte utvisning.

Chelsea har nå, ifølge The Guardian, henvendt seg til FA for å få klarhet i hvorfor Nemanja Matic risikerer å måtte stå over helgens Ligacupfinale, mens Tottenham-forsvarer Jan Vertonghen ikke ble straffet for sin reaksjon mot Mark Noble etter en felling på Bentaleb.

Chelsea skal også peke på at Vertonghen tok grep om halsen til Sheffield United-spiller Chris Basham i semifinalen. Videre har de trukket frem Jack Wilsheres hodestøt mot Marouane Chamaks bryst og Joe Harts aggressive konfrontasjon med dommer Michael Oliver i Manchester-derbyet.

José Mourinho og Chelsea rasler med sablene. Samtidig er de fortsatt på stø kurs mot flere titler.