KIKHOSTE-FOREBYGGING: Ansatte ved Haukeland universitetssykehus anbefales nå å revaksinere seg mot kikhoste. Foto: Colourbox
KIKHOSTE-FOREBYGGING: Ansatte ved Haukeland universitetssykehus anbefales nå å revaksinere seg mot kikhoste. Foto: Colourbox

Jordmødre vaksineres etter kikhoste-alarm

Jordmødre ved Haukeland universitetssykehus er blant dem som nå anbefales å vaksinere seg mot kikhoste. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen uker siden gikk kikhostealarmen i Hordaland. I bydelen Fana i Bergen ble det rapportert om flere tilfeller av mulig kikhoste. 

På bakgrunn av dette oppfordrer Haukeland universitetssykehus sine ansatte til å vaksinere seg. Det er sendt ut tekstmeldinger og laget infoskriv på hjemmesidene. 

– Oppfordringen går spesielt til ansatte ved kvinneklinikken og barneavdelingen, og andre som jobber tett på små barn. Tanken er at våre ansatte ikke skal smitte uvaksinerte, små barn, sier Dorthea Oma, smittevernoverlege ved Helse Bergen til TV 2. 

Hun påpeker at tilbudet om vaksinering alltid har vært der, men at de nå velger å oppfordre på bakgrunn av kikhostealarmen for noen uker siden. 

– Kan ikke se opphopning

Overlege ved Helsevernetaten i Bergen kommune, Øystein Søbstad, har jobbet tett med kikhoste etter at alarmen gikk for noen uker siden. Nå viser det seg at utbruddet i Fana var helt lokalt, og uten epidemiologiske tendenser for resten av Bergen. 

– Slike småutbrudd kan forekomme fra tid til annen, men vi kan ikke se at det har hopet seg opp med kikhoste i tiden etterpå, sier Søbstad til TV 2. 

Kikhostevaksine ble innført i Norge i 1952. Fra 1960-årene til 1997 var det ingen større utbrudd. Men fra 1997 har tallet holdt seg høyt, ifølge Norsk folkehelseinstitutt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) regner med 40 millioner kikhostetilfeller og cirka 300 000 dødsfall hvert år.

Setter pris på oppfordringen

Søbstad er likevel glad for at Haukeland universitetssykehus minner sine ansatte på at de må revaksinere seg hvert tiende år. 

– Vi har godt av å bli sparket i baken av og til, sier han. 

– Det aller viktigste er å skape en bevissthet om at kikhoste er en sykdom som forekommer, og at man ikke kan få beskyttelse som varer livet ut, verken ved å gjennomgå sykdommen eller ved å vaksinere seg en gang, sier overlege Marianne Riise Bergsaker ved Norsk folkehelseinstitutt. 

Kikhoste er alvorlig hos et spedbarn, fordi barnet ikke kan trekke luft under de langvarige hosteanfallene. I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen.

– Voksne, som i utgangspunktet er friske, tåler godt å få kikhoste, selv om det er slitsomt. Dette er en vaksine for å hjelpe andre, i dette tilfelle små barn, sier Oma ved Haukeland.

Ifølge Bergsaker ved Folkehelseinstituttet omtales gjerne kikhoste som «hundredagerssyken», ettersom hosten er så langvarig. 

Kikhostevaksine er med i barnevaksinasjonsprogrammet, og spedbarn får første dose ved tremåneders alder. Elever i 10. klasse får også kikhostevaksinen, og det er da regnet at den varer rundt 10 år.