– Et øyeblikks hjerneblødning

FyllingenBergen rotet bort tomålsledelse det siste halve minuttet mot Elverum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FyllingenBergen hadde seieren i lommen mot Elverum.

32 sekunder før slutt ledet de 27-25.

Men i håndball går det kjapt. Noen ganger veldig kjapt.

Håkon Ekren reduserte til 26-27, og med 14 sekunder igjen å spille tok FyllingenBergen-trener Vidar Gjesdal timeout.

Passivt spill
Normalt sett møter et lag som må ha mål mann mot mann for å vinne ballen. Men Elverum overrasket med å legge igjen to mann helt fremme og heller invitere FyllingenBergen til å skyte. 

Håpet var at Morten Nergaard ville redde og de ville få en siste mulighet til å utligne. Men gjestene gjorde det enda enklere for dem.

Ballen ble spilt frem til Fredrik Mossestad, som ikke tok i mot invitasjonen til å avslutte. I stedet spilte han ballen til Andreas Gjeitrem. To ganger fikk Mossestad muligheten alene med Nergaard, men spilte ballen tilbake begge ganger. Da blåste dommerne for passivt spill.

– Det er fryktelig surt å rote bort en mulighet til seier i Terningen Arena med en kjempe juniorfeil. Jeg tenker å spille ut så mye tid som mulig, og får ikke med meg at armen løftes såpass kjapt. Mangel på rutine er vel det mest beskrivende for situasjonen, sier Mossestad til TV 2.

Utlignet med to sekunder igjen
For i spillereglene står følgende:

«Under visse omstendigheter (for eksempel om en spiller bevisst unnlater å gjøre bruk av en klar målsjanse) kan dommerne dømme frikast mot det laget som har ballen også uten av forvarselstegnet er vist.»

Elverum benyttet sjansen umiddelbart. Ballen ble sendt frem til Ekren, som utlignet til 27-27 med to sekunder igjen å spille.

– Vi må gå mot målet. Vi snakket om det i timeouten. Vi vil gjerne ha den avslutningen. Vi kan gjerne sette den over mål slik at det tar noen sekunder før Elverum får i gang ballen igjen, og det vil være nok til at vi kommer oss ned og vinner kampen. I tillegg så er han veldig ærlig. Han legger ballen ned etter regelboken. Vi kunne gjerne tenkt oss at han hadde holdt den litt eller kastet den bort, så hadde vi vunnet kampen, sier trener Vidar Gjesdal, som mener dommerne gjorde helt rett som blåste for passivt spill.

Gjeitrem var også involvert i dramaet i sluttsekundene. Han irriterer seg over at seieren glapp.

– Hadde vi gjort en ting annerledes. Bare en ting, så hadde utfallet vært annerledes. Det var et øyeblikks hjerneblødning som ga Elverum muligheten og den tok de, sier linjespilleren.