– Rasisme ikke et utbredt problem i engelsk fotball

Lederne i norske supporterklubber mener rasisme-videoene ikke er representativt for engelsk fotballkultur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har det dukket opp videoer som har sendt sjokkbølger gjennom engelsk fotball.

Først kom videoen med Chelsea-supporterne som nektet en mørkhudet mann i å gå inn på metroen i Paris. Få dager senere ble det lagt ut en video som viste en gruppe West Ham-supportere synge en antisemittiske sang i et jødisk strøk.

Rasismebråket ble så mye omtalt at Chelsea-manager José Mourinho så seg nødt til å ta avstand fra det som skjedde.

– Jeg vil ikke assosieres med dem, svarte Chelsea-treneren.

– Ikke et utbredt problem
De stygge hendelsene har lagt en skygge over engelsk fotballkultur og rystet en fotballverden. Nå uttaler lederne i de norske supporterklubbene at hendelsene på ingen måte tegner et godt bilde på hvordan engelsk fotballkultur i 2015 egentlig er. Flere av dem har reist på kamper i over 30 år og benekter at rasisme i engelsk fotball faktisk er et utbredt problem.

– Det er ikke noe problem i dag. Jeg opplever ikke at det er rasisme i engelsk fotball, og kjenner supportere med forskjellige hudfarger, sier leder Bjørn Furuheim i Arsenal Norway til TV 2.

Furuheim har vært på over 100 hjemme-, borte- og europacupkamper med Arsenal siden hans første kamp i 1979. Han mener tilstandene da var verre, og at det nå eksisterer et system som fungerer mot rasisme.

– Supporterne behandler hverandre bra. Det er veldig gode tilstander, forsikrer han.

Vil sette ut motstanderen
Formann i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, har jevnlig vært på fotballturer siden 1980-tallet. Heller ikke han har vært vitne til noen form for rasisme.

– Jeg føler at fotballen i England er en arena hvor det er et fargerikt selskap. Det er veldig trygt å dra på kamp der. Jeg har aldri sett bråk eller slåssing, sier han.

Møller legger ikke skjul på at det kan gå en kule varmt blant supportere, men sier de holder seg innen for visse grenser, til stor kontrast fra hva man ser i de to videoene.

– Selvfølgelig prøver supporterne å sette ut motstandernes spillere. Gerrard får for eksempel mange tilrop og sanger mot seg etter han gled i fjor, men det er ikke rasistisk.

Leder av Manchester Uniteds supporterklubb i Norge, Bård Skaar Viken, mener det skal være litt takhøyde for hva man bør tåle.

– Man prøver å provosere motspillere og motstandernes fans. Dersom man synger og utfordrer spillerne på grunn av kvaliteter som fotballspillere er det greit, men dersom man går på person, rase eller etnisk bakgrunn er det helt og holdent uakseptabelt, sier han.

Sikrere arenaer 
Til tross for at de i mange år har brent for forskjellige lag, er supporterlederne enige om at det har blitt gjort tiltak som har hatt en fungerende effekt. Blant annet har man fått bedre muligheter til å overvåke tilskuerne, samtidig som det har blitt gjort kampanjer for å få rasismen vekk fra fotball.

– Det blir slått mye hardere ned på denne typen atferd på stadion og i kampsituasjoner enn for 20 år tilbake, sier Skaar Viken.

Men det finnes fortsatt områder klubbene har begrenset kontroll over. Det er derfor ikke tilfeldig at de rasistiske tilropene skjer i forbindelse med transport til eller fra kamp.

– Det er vanskeligere for klubber å slå ned på atferd som skjer på tog eller utenfor stadion. Det er ikke overraskende at det skjer utenfor banen, sier han.

TV 2 lyktes tirsdag ikke i å få kontakt med klubbforformannen i Chelseas supporterklubb i Norge.