Oscar til Tyldum-film: – Vi gråt alle sammen 

I natt var det duket for fest i Hollywood – se den komplette lista over alle vinnerne her!

Ikke en gang det voldsomme regnværet i Los Angeles kunne legge en demper på den storslagne feiringen som fant sted på Dolby Theatre natt til mandag norsk tid.

Se TV 2s intervju med Morten Tyldum i videovinduet!

Med de største navnene på stjernehimmelen samlet under ett tak, alt ledet av skuespilleren Neil Patrick Harris, som blant annet kastet dressbuksene til fordel for å stille på scenen i bare trusa, var det ingenting å si på stemningen.

Ingen pris til Torill Kove

Det er ingen tvil om at én nordmann var ekstra spent på den røde løperen – Morten Tyldum (47) er nemlig nominert til historiske åtte Oscars, og la ikke skjul på at kvelden kom til å bli nervepirrende. 

I tillegg hadde Torill Kove (56) muligheten til å bli den første nordmannen som har vunnet to Oscar – hun var nemlig nominert til beste animerte kortfilm, samme pris som hun vant i 2007. Dessverre ble prisen vunnet av kortfilmen Feast isteden. 

Svært følelsesladet og åpen tale

VANT FOR IMITATION GAME: Manusforfatter Graham Moore tok imot prisen for beste tilrettelagte manus for The Imitation Game. AFP PHOTO / Robyn BECK
VANT FOR IMITATION GAME: Manusforfatter Graham Moore tok imot prisen for beste tilrettelagte manus for The Imitation Game. AFP PHOTO / Robyn BECK

Mer hell hadde Morten Tyldum, for etter en lang og spennende prisutdeling ble det klart at det ble én pris på The Imitation Game – nemlig for beste tilrettelagte manus. Prisen gikk til manusforfatter Graham Moore, som har skrevet manuset basert på en biografi om krigshelten Alan Turing.

Han kom med en svært følelsesladet tale.

– Jeg forsøkte å ta mitt eget liv da jeg var 16, og nå står jeg her. Jeg vil at dette øyeblikket skal være for det barnet som føler det ikke passer inn noe sted. Du gjør det. Fortsett å være rar. Vær annerledes, og når det blir din tur til å stå på denne scenen, gi beskjeden videre, sa han. 

Vant for tolkning av Stephen Hawking

RØRT: Eddie Redmayne klarte ikke å stå stille på scenen da han takket for sin første Oscar. Den fikk han for hovedrollen i The Theory of Everything. REUTERS/Mike Blake
RØRT: Eddie Redmayne klarte ikke å stå stille på scenen da han takket for sin første Oscar. Den fikk han for hovedrollen i The Theory of Everything. REUTERS/Mike Blake

Det ble med den ene prisen for Imitation Game. Prisen for beste kvinnelige birolle ble snappet av Patricia Arquette for hennes rolle i Boyhood istedenfor Keira Knightlys rolle i Tyldums film.

Også prisen for beste hovedrolle glapp for Benedict Cumberbatch, som hadde hovedrollen i Imitation Game. Den gikk til Eddie Redmaynes sterke tolkning av Stephen Hawking i The Theory of Everything.

Han var tydelig beveget da han gikk på scenen for å motta sin første Oscar.

– Denne Oscaren ... Wow! Den hører til alle de menneskene over hele verden som kjemper. Jeg vil takke en helt ekstraordinær familie, sier han og viser til Stephen Hawking og hans familie, som han ble kjent med under arbeidet med filmen.

Vant ikke regissør-prisen

De tekniske prisene for redigering og produksjonsdesign, samt prisen for beste originalmusikk, ble også tatt av andre filmer enn The Imitation Game.

En av de største prisene, nemlig for beste regissør, gikk til Alejandro González Iñárritu i Birdman istedenfor til Tyldum.