SUKSESS: Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla står bak ett av totalt fem norske gull så langt i VM.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
SUKSESS: Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla står bak ett av totalt fem norske gull så langt i VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Kaggestad: – Norge ligger an til å gjøre sitt beste mesterskap noensinne

Johan Kaggestad blogger om den utrolige starten på Falun-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medaljene strømmer inn.

11 så langt, derav seks i gull.

Rekorden er fra 2011 i Oslo, der totalen endte på 20 medaljer med åtte i gull. Falun ligger godt foran skjemaet. Nå har antall øvelser økt siden det første VM, men antall øvelser i 2011 er direkte sammenlignbart med årets.

Lagsprinten var overkjøring. Prestasjonsmessig fullkomment gjennomført. Først Norge, så ingen, og så kom de andre.

Jentene var suverent tøffe og oste energi. Ekstra hyggelig for Finn Hågen Krogh, som fikk sin mesterskapsdebut med suveren utførelse. Det han leverte i Østersund før VM var rått og viste at han var selvskreven. Honnør til lagledelsen som lot ham vente. Øvelsesprogrammet er omfattende, og vi ser mer og mer at Norge er den eneste nasjonen som har mannskap til å stille med et toppet lag på alle distanser. Et tankekors for FIS. Er det nok gode løpere internasjonalt til alle distansene?

Det kan komme mer fra gutten fra Tverrelvdalen, bare vent. Det er ikke tvil om at han er en av verdens aller beste. Klar på 15km-laget og for etappe i stafetten, uansett om Martin Johnsrud Sundby kommer tilbake eller ei. Tverrelvdalen i Finnmark, utenfor Alta, kan oppleve sitt idrettslige historiske høydepunkt nå og de neste 14 dagene. Krogh har mer å hente i Falun, og innflytteren Petter Eliassen kan 7. mars bli den første Finnmarking som vinner Vasaloppet.

Det var like ved i «bastardøvelsen» laghopp mix også. Jeg er generelt mot slike konstruksjoner, men for en spenning det ble.

Jeg må få lov å være litt lokalpatriotisk. Line Jahr er fra Vikersund, og fikk sin hoppskolering i det flotte Vikersund-anlegget. Med bakker fra de helt små til verdens aller største. Ildsjelene i klubben har fått fram et mønsteranlegg der ungdom fra bygda og tilliggende steder har fått prøve seg i en idrett som stiller krav til dristighet, disiplin og sosialt samvær. Fra et bredt, godt miljø dukker det regelmessig opp utøvere på høyt nasjonalt nivå, og noen hopper seg inn på landslaget.

Ifølge mine opplysninger er Line den tredje fra klubben med VM-medalje i hopp. Først ute var Arne Hovde med sølv individuelt i 1934 i Sollefteå bak Kristian Johansson. Så fulgte Ole Gunnar Fidjestøl med gull i skiflyvning og to sølv i lagkonkurransen. Da ser jeg bort fra de som har representert Team Vikersund, men som har sitt opphav i andre klubber.

Men, det er ikke de eneste medaljevinnerne i klubben fra VM på ski. Vikersundbakken er et begrep. Det er en ufattelig innsats, stahet og dugnad som ligger bak mønsteranlegget. Som Severin Freud sa det for en drøy uke siden: «verdens beste hoppbakke». Og den største av alle. Over 1000 frivillige bretter opp ermene og stiller når det kreves.

Bakkens far het Kristian Hovde, bror av Arne. Han vant ikke medalje i hopp, men i VM 1931 i Oberhof gikk han inn til sølv på 18-kilometeren bak skikongen Johan Grøttumsbråten fra Sørkedalen. Kristian ble også norgesmester og oppnådde 2. plass på femmila i Holmenkollen. Men det er som Vikersundbakkens far han huskes, og dermed indirekte som opphavsmannen til det flotte miljøet i og rundt bakken.

Lines innsats i dag er et nytt stolt kapittel i en lokal hopphistorie. Det var i det hele tatt jentenes dag i bakken. Line hoppet som aldri før, og Maren Lundby var stor, ikke minst i første omgang. Vel blåst!