Norsk gutt død i Syria

En norsk kvinne tok i fjor med seg sin lille sønn på rundt to år til Syria. Hun ville slutte seg til terrorgruppa Islamsk Stat. Nå er gutten død.

Høsten 2014 reiste en kvinne i 20-årene fra et sted på Østlandet til Syria. Hun var gift med en islamist som bor i Norge. Kvinnen tok med parets lille sønn.

Men i Syria ble hun sammen med en annen islamist, norsk-chilenske Bastian Vasquez. Han kriger for terrorgruppa Islamsk Stat og er siktet av Politiets Sikkerhetstjeneste, PST. Den norske borgeren har vært frontfigur i en av propagandavideoene til den bestialske organisasjonen.

I dag kan TV 2 fortelle at den lille gutten på rundt to år er død i Syria. Barnefaren, som er i Norge, mener Bastian Vasquez har forårsaket guttens død.

Advokat John Christian Elden representerer terrorsiktede Vasquez.

– Dette er ukjente anklager for meg. De er ikke blitt fremsatt på en offisiell måte, sier Elden til TV 2.

Bastian Vasquez var en rapper fra Skien før han ble radikalisert. I 2012 demonstrerte han utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. 24-åringen, som kriger for verdens mest bestialske terrorgruppe, er også tiltalt og etterlyst for å ha laget en trusselvideo.

Advokat Elden vil ikke svare på om han har snakket med Bastian Vasquez om den lille guttens død.

– Jeg kan ikke kommentere hva jeg har snakket med mine klienter om, sier Elden.

Både Bastian Vasquez og barnefaren er tilknyttet den ekstreme gruppa Profetens Ummah.

TV 2 vet at dødsfallet har skapt stor splittelse i dette miljøet. Noen støtter guttens far i Norge. Andre står med Bastian Vasquez i Syria.

Både den lille gutten og hans mor er norske statsborgere. Kvinnen skal fortsatt være i Syria.

PST vil ikke kommentere denne saken.