DEN PERFEKTE STJERNEN: Al Horford er den perfekte stjernen for Atlanta Hawks, AP Photo/Jessica Hill
DEN PERFEKTE STJERNEN: Al Horford er den perfekte stjernen for Atlanta Hawks, AP Photo/Jessica Hill

Var en vits - nå er de best

Med fantastisk lagspill er Atlanta Hawks gått fra å være kanonføde til å bli avdeling østs beste lag. Se Hawks mot Milwaukee Bucks i kveld fra kl. 21.30 på Sportskanalen og tv2sumo.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks fra kl. 21.30 på Sportskanalen og Sumo i kveld.

Maktbalansen i NBA har i flere år vært svært ubalansert. Avdeling vest har hatt vesentlig flere gode lag enn avdeling øst og fordelingen har faktisk vært så ujevn at NBA-sjef Adam Silver vurderer å forandre sluttspillsystemet slik at de beste lagene er sikret å være med. 

Var bildet på alt som var galt
Kritikken av dagens system fikk virkelig vann på mølla forrige sesong da Phoenix Suns ikke kom med i sluttspillet i vest, selv med sine 48 seire og 34 tap. I øst kom Atlanta Hawks med, de hadde kun 38 seire og hele 44 tap. Hawks ble bildet på hva som var galt med dagens system. 

I år er Hawks blant favorittene
Det var forrige sesong. Denne sesongen er Hawks helt sikkert blant de åtte lagene som kommer til sluttspillet i øst. Og denne sesongen er det ingen som kommer til å klage over det. Hawks topper nå overlegent avdelingen med 43 seire og kun 12 tap, dermed ligger de seks kamper foran Toronto Raptors som ligger på andre plass med 37 seire og 18 tap. Der Hawks overrasket en hel basketverden med å presse storfavorittene Indiana Pacers til syv kamper i fjorårets sluttspill, vil de være blant de aller største favorittene når sluttspillet settes i gang denne sesongen. 

NBAs mest uselviske superstjerne
Så hva er det som er skjedd med Hawks? En av de største grunnene til at laget i år er bedre enn det var forrige sesong er at lagets største stjerne Al Horford er tilbake fra en skade i brystet. Horford er kanske NBAs minst omtalte superstjerne. Og NBAs mest uselviske stjerne. Dermed passer han perfekt inn i systemet til Hawks-trener Mike Budenholzers system hvor laget går foran enkeltspilleren. Hele førstefemmeren til Hawks snitter på over 10 poeng. Lagets toppscorer er point guard Jeff Teague som snitter på 16.9 poeng per kamp. 

Treneren lærte av den beste
Budenholzer, som spilte i den danske klubben Vejle i 93/94-sesongen, har gått skolen i San Antonio Spurs som assistent til deres legendariske trener Greg Popovich. I 17 år lærte han av det som av mange regnes som NBAs beste trener og filosofien Budenholzer tok med seg til Hawks er veldig lik den som har sørget for at Popovich har vunnet fem titler med Spurs.

Laget går foran enkeltspilleren
«Den beste gaven du kan gi en god venn er en god pasning» har TV 2s Ivar Hoff sagt. Det er et ordtak det virker som Hawks (og selvfølgelig Spurs) har tatt til hjertet. Ingen spillere går foran laget. Og man nøyer seg ikke med et greit skudd om en ekstra pasning kan føre til et bedre skudd for en lagkamerat.  Det virker kanskje opplagt, men å få alle spillerene på laget til å kjøpe filosofien er langt fra en enkel oppgave. Og der kommer man igjen tilbake til Al Horford. 

Kan minne om Tim Duncan
For Spurs har Tim Duncan spilt en like stor rolle i lagets suksess fra første tittel i 1999 og frem til lagets siste tittel som kom forrige sesong. Tim Duncan er en av tidenes beste spillere, og som Horford en superstjerne som setter laget foran sine egne statistikker. Popovich har flere ganger uttalt at han har en enkel jobb ettersom hans beste spiller går foran som et eksempel så blir det enkelt å få resten av laget med på lasset. 

Der har Budenholzer fått en perfekt stjerne i Al Horford. En fantastisk forsvarspiller og en spiller som kan på sitt beste være nesten umulig å stoppe i angrep. Likevel stoler han på laget, og trenerens ønsker. 

Korver på vei mot historisk sesong
Det er kanskje ikke så vanskelig å stole på sine medspillere når du har lagkamerater som Kyle Korver. Skytteren er på vei mot en historisk sesong som den eneste spiller med snitt på over 90% fra straffelinjen, 50% på alle skuddforsøk og over 50% på trepoengere. 

Hawks er et lag uten stjernenykker og heller ikke stjernenavn som tiltrekker seg fans på lik linje med LeBron James eller Kevin Durant. Likevel er Hawks regnet som et av NBAs aller morsomste lag å se på, fordi det er en nytelse å se lagspillet som har sørget for at Hawks er blant de store favorittene til å vinne årets NBA-sluttspill. 

Se Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks fra kl. 21.30 på Sportskanalen og Sumo i kveld.