OL-helten: – Tøft å innse at jeg ikke leverer varene

Jørgen Graabak og Norge måtte ta til takke med sølv i lagkonkurransen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Sporten (Falun/Oslo): De norske kombinertherrene klarte bare nesten å følge opp OL-gullet fra Sotsji søndag ettermiddag.

På lagkonkurransen var Norge med og sloss om medaljene hele veien, men måtte til slutt ta til takke med sølv bak overlegne Tyskland.

Mikko Kokslien sende Norges sistemann, Jørgen Graabak, ut knappe syv sekunder bak den tyske ankermannen Johannes Rydzek, men Graabak klarte ikke å gjenskape bravadene fra OL i fjor, tapte mer og mer tid, og måtte til slutt ta til takke med sølvet.

Frankrike kapret bronsemedaljene.

– Tøft å innse at jeg ikke leverer varene
Det har vært mye ståhei rundt Graabak etter at han tok to OL-gull i Sotsji, men 23-åringen har ikke klart å leve opp til forventningene i år og var en skuffet mann etter lagkonkurransen.

– Ja, sølv er et nederlag når det blir som det blir. Jeg følte meg ganske bra i løypa i dag, så det er ikke så surt på den måten, i og med at jeg føler at jeg gjør en hederlig innsats. Men det er alltid kjedelig å ikke vinne når man har en så god mulighet, sa han til TV 2.

– Du sa før start at det var mulig å vinne om du var mindre enn 15 sekunder bak ved veksling, men du kom aldri opp.

– Nei, det gjorde ikke det. Jeg prøvde det jeg var mann for på starten og tok vel inn noen sekunder, men så begynte Rydzek å skli i fra, og da ble det sånn. Det er selvsagt veldig surt der og da, det er surt nå, og det kommer sikkert til å være sure en stund, så det er kjedelig. Guttene hadde fortjent at jeg tok han igjen, så det er tøft å innse at jeg ikke klarer å levere varene. Men sølv er selvsagt ikke dårlig det heller, så vi skal ta med oss det.

– Vi er litt bortskjemte
Magnus Moan gikk en imponerende første etappe og tok Norge helt opp i ryggen på Tyskland, men var likevel klar på at det beste laget vant.

– Tyskland var bedre enn oss i dag. Den beste nasjonen vinner, og i dag var Tyskland best. Vi er litt skuffet her og nå for en sølvmedalje, men når det synker inn så er faktisk en sølvmedalje i VM ganske bra. Alt i alt en dag litt under pari for oss, men sølv er bra. I Norge er vi jo litt bortskjemte, men jeg lærte mye fra nederlaget i Val di Fiemme for to år siden da jeg tapte på de siste 50 meterne. Man vokser på nederlagene man opplever, sa Moan til TV 2 etter medaljeseremonien. 

Drama før siste etappe
Det norske laget gikk ut som nummer fem etter hoppdelen, 28 sekunder bak ledende Tyskland, men allerede på første etappe var Norge med helt der fremme etter en pangåpning av Magnus Moan.

Håvard Klemetsen gikk ut drøye fire sekunder bak Tyskland på andre etappe, men tapte mye i sporet mot den alltid kvikke Eric Frenzel. 

På tredje gikk imidlertid Mikko Kokslien en kanonetappe og knappet innpå lederen, og sendte Graabak ut på siste etappe bare 6,7 sekunder bak Johannes Rydzek og Tyskland.

Det var en luke som i teorien kunne ha vært overkommelig for en Graabak i storform å tette. Lite tyder imidlertid på at Graabak er i storform, og 23-åringen tapte mer og mer tid underveis og var til slutt sjanseløs mot en overlegen Rydzek.

Norge sterke i bakken
Norge hadde som nevnt over et godt utgangspunkt før langrennsdelen.

Gråbak landet på 90,5 meter, mens både Moan og Kosklien landet på 91, og det holdt til en femteplass etter hoppingen da Klemetsen klemte til med hele 101 meter til slutt - det eneste hoppet over hundre.

Tyskland vant hoppkonkurransen 2,8 poeng (fire sekunder) foran Japan, 10,2 poeng (14 sekunder) foran Frankrike på tredje, 20,7 poeng (28 sekunder) foran Østerrike, og 20,8 poeng og 28 sekunder foran Norge på femteplass.