Northug og Krogh parkerte konkurrentene og sørget for nytt gull

– I kveld blir det joik, avslører gullduoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Se hva som skjer i Camp Falun

Falun/Bergen (TV 2 Sporten): Petter Northug jr. og Finn-Hågen Krogh fulgte opp Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Fallas gull da de knuste konkurrentene under lagsprinten søndag.

Etter målgang var det en svært fornøyd duo som møtte pressen.

Den svenske langrennslegenden, Thomas Wassberg, sa før sprinten at Northug ikke burde gjennomført lagsprinten på grunn av den fysiske belastningen.

Slik svarte Northug på det etter sitt andre av to mulige gull hittil i Falun:

– Han bør være mest bekymret over sitt svenske lag som satte Teodor mot meg på slutten. Jeg er litt skeptisk til at han skal uttale seg om meg. Jeg har kunnet gå på ski i 14 dager. Jeg vet ikke hva han selv gjorde når han var aktiv, men han tålte tydeligvis ikke å gå to distanser på to dager, sa Northug til pressen, ifølge Aftonbladet, før han slo fast:

– Jeg blir mer og mer Gunde-fan jo mer kjeft jeg får, mens Wassberg klatrer opp påhatlisten.

På spørsmål om hvem som står på Northugs beryktede «hatliste», svarer gullhelten følgende:

– Den blir mindre og mindre. Når vi konkurrerer så er det broren min Tomas som står øverst.

Til TV 2 forteller Northug at det nå blir samisk feiring av gullmedaljen.

– Det blir joik i kveld. Men ingenting blir offentliggjort før i kveld, sier han.

Satte fart fra start
Krogh tok umiddelbart styringen og ledet an på sin første etappe. Også Northug viste styrke på den andre etappen og overrasket konkurrentene med å rykke inn på stadion hvor lagkameraten ventet.

Det utnyttet Krogh som satte full fart ut på neste etappe. Konkurrentene klarte aldri å hente inn forspranget den norske duoen opparbeidet seg, og Northug kunne gå i ensom majestet inn på Lugnet Stadion på den siste etappen.

Etter at gullet var sikret innrømmet Krogh at han hadde vært nervøs for å gå sammen med den langt mer meritterte lagkameraten.

– Det er stort. Jeg følte presset i dag tidlig. Det er ikke noe annet enn gull som er godt nok for Petter. Men da er et ekstra godt å innfri, sier han.

Gg Northug er full av lovord om lagkameraten.

– Det var veldig fortjent. Finn-Hågen Krogh tror jeg får store opplevelser på langrennsarenaen fremover. Skal jeg gi fra meg ankeretappen til noen i fremtiden så er det til denne mannen, slår skikongen fast.

Fikk showforbud
Northug er kjent for å gjøre narr av svensker. Under VM i Oslo terget han på seg nabolandet med å stoppe opp og vente på Hellner, før han gikk over streken.

Men da han i dag, «i løvens hule»,gikk over målstreken i ensom majestet, oppførte 29-åringen seg eksemplarisk.

Etter løpet kom sprinttrener Arild Monsen med forklaringen.

– Petter lovet meg at det ikke skulle bli noe ablegøyer eller tull på slutten. Han skulle ikke vinne med bare ett sekund eller noe sånn. Han fikk forbud mot å lage noe stort show, sier han til NTB.

Svenske-trøbbel
Dermed ble det norsk seier foran Russland som tok sølvet og Italia som gikk inn til bronsemedalje.

Det svenske laget var involvert i et uhell på den siste vekslingen, og hjemmepublikummet måtte dermed se sine favoritter gå medaljeløse over målstreken.

Dagens gullmedalje er Northugs ellevte edleste valør i VM-sammenheng. Finn-Hågen Krogh fikk på sin side det første gullet i karrieren.

Enkelt videre fra semifinale
Norge tok seg enkelt videre fra semifinalen sammen med Frankrike som tok den andre sikre kvalifiseringsplassen i det andre heatet på herresiden.

Northug lå litt bak på de første etappene, men da det hele skulle avgjøres avanserte han frem i feltet og spurtet enkelt inn til finaleplass. Sverige ble nummer tre, men vertsnasjonen gikk videre på tid.