SKREMSELSPROPAGANDA?: NISO-leder Joachim Walltin tviler på at Start vil gå konkurs.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
SKREMSELSPROPAGANDA?: NISO-leder Joachim Walltin tviler på at Start vil gå konkurs. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

NISO-leder: – Uhørt å velte ansvaret over på Start-spillerne

Start i krisemøte med spillernes interesseorganisasjon på lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Personlig har jeg tro på en løsning, men Start-stallen er ingen homogen gruppe med sammenfallende interesser. Vi snakker om tjue individer med ulik lokal tilhørighet og vidt forskjellige rammer for livene sine.

Det sier spillertalsmann Espen Hoff etter nok et krisemøte på La Manga, denne gangen med spillernes interesseorganisasjon NISO.

– Vi har ingen grunn til å tvile på ledelsens virkelighetsbeskrivelse. Starts situasjon er alvorlig. Klubbens eksistens er truet. I første omgang har vi orientert fagforeningen, som stiller opp for oss med råd og juridisk ekspertise, sier han.

Spillerne splittet i synet på lønnskutt
For Espen Hoff og spillerne han representerer er dilemmaet delikat: Godta lønnskutt og berge klubben eller kreve kontraktfestet lønn og risikere konkurs og arbeidsledighet.

– For de yngste er møtet med NISO karrierens første. For alle oss andre er det ubehagelig at Start enda en gang er havnet i et økonomisk uføre, innrømmer Espen Hoff med en omskiftelig karriere i Odd, Lyn og Stabæk bak seg. En klubb i pengetrøbbel er med andre ord ingen ny erfaring for ham.

– Gradvis går det opp for den enkelte hvor alvorlig dette er. Prosessen er smertefull og tar tid, sier Espen Hoff og klamrer seg til håpet om at det likevel skal være mulig å mønstre et slagkraftig Tippeliga-lag kommende sesong.

– Hvis ikke, kan prosessen komme til å koste atskillig mer enn de fem millionene vi er pålagt å spare.

– Det virker usannsynlig at det skal gå over ende
– Vi hører til stadighet at en klubbs eksistens er truet, men meg bekjent er Lyn alene om å ha gått konkurs her hjemme. Ofte dreier det seg om ren skremselspropaganda.

Det sier NISO-leder Joachim Walltin i en kommentar til møtet han hadde med Start-spillerne.

– Det virker usannsynlig at en klubb som Start i en by som Kristiansand skal gå over ende.

– Uten samtykke blir det ikke lønnskutt!
NISO-lederen minner om at det ikke er spillerne som har brakt Start inn i et økonomisk uføre.

– De har bare takket ja til Starts tilbud og signert sine kontrakter. Det er ledelsen som har oversikten over inntekter og utgifter. Det er den som har skaffet klubben spillere den plutselig oppdager at den ikke evner å lønne. Og husk at flere av disse kontraktene er rykende ferske og ble inngått da Starts økonomiske situasjon var kjent.

Fjorårets erfaringer fra Vålerenga og Lillestrøm pluss de aktuelle problemene i Start får Joachim Walltin til å anmode Fotballforbundet og Norsk Toppfotball om å følge enda bedre med i det som skjer i klubbene.

– For det kan ikke være sånn at sportslige ambisjoner får klubblederne til å glemme økonomiske realiteter for så å velte problemene over på spillere med forsørgeransvar og gjeld og forpliktelser. Det blir for lettvint å forlange at importerte spillere skal bære kostnadene når Start-ledelsen har tatt seg vann over hodet.

NISO-leder Joachim Walltin minner om at spillerne står sterkt juridisk og at deres kontraktfestede rettigheter er ukrenkelige.

– Uten spillernes enstemmige samtykke blir det ikke noe lønnskutt i Start!