Velta sørget for VM-gull etter sjokkseier

Rune Velta overrasket alle i Falun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få reakjsoner fortløpende i Camp Falun

 Rune Velta hoppet to gode hopp og sørget for et meget overraskende VM-gull i Falun lørdag kveld.

Se NRKs bilder av finalehoppet over

Velta ledet etter første omgang og satt dermed alene igjen på toppen da det hele skulle avgjøres. 

25-åringen holdt hodet kaldt,og med et hopp på 95,5 meter og en total poengsum på 257,7 poeng, vant han med 0,4 poeng  ned til tyske Severin Freund som tok sølvet. Stefan Kraft tok bronse.

– Det kjennes uvirkelig ut. Det er helt fantastisk å bli verdensmester. Jeg hadde ikke trodd dette for to dager siden, sier Velta som virkelig har funnet seg til rette i Falun.

– Jeg føler jeg har kommet godt inn i bakken her og at jeg har funnet rytmen. Jeg skjønte etter prøveomgangen i dag at det kunne skje noe spesielt, sier en tydelig rørt gullvinner.

– Alle sier at du virkelig fortjener dette. Gjør du det?

– Ja, altså jeg synes jo det. Jeg jobber beinhardt hver eneste dag for å bli bedre. Så ja, det er dette jeg gjør det for, sier han.

Kastet opp av nervøsitet
En som var veldig nervøs var den norske assistenttreneren Magnus Brevig. Etter finalehoppet kastet han opp.

– Ja, jeg kastet opp etter at han hadde vunnet. Jeg må ha vært nervøs, så ja, jeg kastet opp, sier han.

Det får Velta til å glise.

– «Magga» fortjente denne. Han har vært treneren min de åtte siste årene. Jeg håper han suger på denne karamellen i dag. For dette har vært et teamarbeid, sier han.

– En som har gjort mye riktig
Hoppsjef Clas Brede Bråthen kastet riktignok ikke opp, men var en rørt mann etter bragden.

– Han har jobbet hardt lenge. Han var aldri noe barnestjerne. Men han har vært kjempeflink til å trene med de tingene som han og treneren er blitt enige om. Han er kanskje en av de mest tålmodige utøverne som jobber litt i det stille for seg selv, sier  Bråthen til TV 2.

Også landslagssjef Alexander Stöckl var emosjonell etter å ha sett nok en av sine elever gå til topps.

– Jeg var veldig nervøs. Men i det øyeblikket jeg slapp ham løs visste jeg at han kunne gjøre et bra hopp. Men at det holdt til gull er jo helt fantastisk, sier han.

– Han er en som har fortjent det og som har gjort alt for idretten. Han har kanskje ikke vært det største talentet, men har gjort veldig mye riktig, skryter Stöckl.

Velta har en andreplass som beste plassering i verdenscupen fra før. Den tok han i Willingen i starten av februar. Da havnet han ett poeng bak nettopp Severin Freund som tok sølv i dag.  I tillegg har han et sølv fra VM i skiflyging i Vikersund i 2012.

Bardal nummer seks
Velta imponerte stort i første omgang med et hopp på 95,5 meter. Det ga han en poengsum på 125,1 poeng og et forsprang på 1,7 poeng ned til andremann Stefan Kraft før finaleomgangen.

Anders Bardal var reghjerende mester i normalbakke, men måtte ta til takke med sjetteplass lørdag. Anders Fannemel ble nummer ni mens Anders Jacobsen endte på 18.plass.

Johann André Forfang ble disket etter første omgang for det som skal være brudd på FIS' dressregler.