Norske muslimer slo ring om den jødiske synagogen i Oslo

– Dette vitner om at vi kan leve side om side, sier en av arrangørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18:45: Flere hundre mennesker har møtt opp. Muslimer og jøder står side ved side, mens en jødisk seremoni blir gjennomført, for første gang utenfor synagogen i Oslo.

– Vi møter hat med kjærlighet, sa en av de unge muslimske arrangørene til TV 2 utenfor synagogen i Bergstien i Oslo.

En gruppe unge muslimer ville vise solidaritet med jødene etter angrepene i Paris og København og har derfor oppfordret flest mulig til å møte opp og slå en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo på lørdag.

Responsen har vært overveldende. Initiativtakerne har fått henvendelser fra hele verden siden de gikk ut og fortalte om prosjektet. Blant annet har utenlandske mediekjemper som CNN og BBC varslet at de vil dekke arrangementet.

– Det har gått over all forventning. Vi hadde aldri trodd at dette skulle bli så stort, og vi synes det er kjempebra at folk står med oss og viser støtte, sier Hajrah Arshad til TV 2.

– Ikke alle er enige

Hajrah Arshad fra Oslo er aktiv i gruppa «Urett avsløres». Det er denne gruppa som står bak prosjektet.

Prosjektet har fått navnet «Fredens ring», og så langt er 1800 personer påmeldt. Arrangementet er en støtteerklæring i kjølvannet av terroren i København. Muslimene vil vise at de tar sterk avstand fra jødehat.

Responsen har imidlertid ikke bare vært positiv.

– Det er alltid noen som er uenige. Det er det alltid, men det har ikke vært direkte trusler, sier Arshad.

– Kan bo sammen

Hajrah Arshad har selv demonstrert mot Israel flere ganger. Hun mener at man må skille mellom jøder og staten Israel.

Hun vil vise at muslimer og jøder kan bo sammen i et samfunn uten at det skal føre til problemer.

– Dette er først og fremst for å drepe fordommene folk har mot jøder, også mot muslimer. Vi ønsker å vise at vi minoritetsreligionene kan bo sammen i et samfunn uten at det skal være noen problemer, sier 17-åringen.

– Skriver verdenshistorie

Styremedlem Michael Gritzman i Det Mosaiske Trossamfund setter pris på initiativet fra ungdommene.

– Det er helt fantastisk. Jeg føler at det blir skrevet en slags verdenshistorie her i Oslo i disse dagene. Det ekstra fine er at det er et initiativ som ikke er tatt av noe politisk parti eller organisasjon. Men som er tatt av ungdommer som ønsker en annen måte å leve på enn det vi har opplevd den siste tiden i Europa, sier han.