Klemetsen om VM-løypen: – En parodi

– Dessverre et tegn på at kombinertsporten blir nedprioritert, sier TV 2s langrennsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FØLG VM i Camp Falun

Håvard Klemetsen leverte et godt langrenn under kombinertkonkurransen i Falun fredag.

Men nordmannen klarte ikke å holde følge da de store kanonene satte fart på sisterunden. Finnmarkingen måtte til slutt ta til takke med en femteplass.

Etter målgang var han svært kritisk til de løse løypene i Falun.

– Jeg er godt fornøyd med å fighte om medaljer og være med helt inn. Jeg har aldri klart å gå så bra langrenn i slike forhold. Jeg jobber med meg selv hele veien og har gode ski. Men det er en løype som jeg synes er en parodi med tanke på at det er februar og det liksom skal være vinter – så klarer de ikke lage i nærheten av faste løyper her, sier han til TV 2.

– Hva burde de gjort?

– De burde ha stengt løypen her. Alle kunne se at det kom til å bli mildt her i dag. Da kan de ikke ha løypen åpen i hele dag og drive med testing og trening for deretter å stenge løypen fem minutter før start. Det er faktisk ti minutter seinere enn i World Cup, sier han og sender et stikk til de svenske arrangørene.

– Det er selvsagt likt for alle. Men man må kunne forvente litt mer forberedte arrangører når man skal arrangere VM på ski, sier han.

– Et tegn på at kombinertsporten blir nedprioritert
TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland forstår Klemetsens frustrasjon og sier at arrangørens valg om å holde løypen åpen nok er et tegn på at kombinertløperne blir nedprioritert.

– Alternativet ville vært at langrennsløperne ikke hadde fått gå gjennom løypen før morgendagens renn. Det er noen utfordringer her, men man kunne kanskje løst det på en annen måte hvor man hadde hatt en større luke der løypen ikke skulle røres, eller at man hadde brukt salt. Så det er nok et tegn på at kombinertløperne er blitt nedprioritert, sier han. 

Akkurat det synes Johan Kaggestad er trist.

– De er sikkert ikke prioritet nummer én. Det er jo synd. De er fantastiske idrettsutøvere som mestrer både langrennssporet og hoppbakken. De bør få den behandlingen de fortjener. Dette har vært arrangører som ikke har skjønt hva de driver med. Men det er ikke uvanlig i internasjonal idrett at utøverne ligger langt foran arrangørene, sier han.

Frenzel tapte i sporet
Tyske Johannes Rydzek gikk inn til VM-gull foran italienske Alessandro Pittin. Franske Jason Lamy-Chappuis tok bronsemedaljen.

Det ble en langt mer spennende avslutning på kombinertkonkurransen enn hva mange hadde trodd etter hoppdelen.

Eric Frenzel hadde 21 sekunder ned til nestemann før langrennsdelen, og var stor favoritt da det hele skulle avgjøres. 

Men den suverene tyskeren gikk overraskende tregt i sporet, og etter 3,5 kilometer var han hentet inn av forfølgergruppen hvor blant annet Håvard Klemetsen befant seg.

På sisterunden klarte ikke Frenzel holde følge da landsmann Rydzek og Pittin satte opp tempoet. 

Dermed måtte han ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Skuffet Graabak
Det var ventet at Jørgen Graabak ville hente inn teten og kjempe om medaljer. Men fjorårets dobbeltvinner under OL klarte ikke levere varene i de løse løypene og kom i mål som nummer åtte, 52,6 sekunder bak den tyske vinneren.

– Jeg prøver mange ganger å skru opp, men jeg er en skiløper som går mye på førsteimpulsen. Men det har jeg ikke sjansen til på dette føre. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke klarer å omstille på meg, sier han.

Han vil allikevel ikke legge all skylden på løypene.

– Jeg må klare å tilpasse meg selv om det er føre som ikke passer eg. Jeg skal være med å kjempe i teten i dag. Men jeg er ikke god nok, sier han.

Magnus Moan hadde også en svært tung dag i løypen og gikk inn til 26.plass hele 1,58 bak. Jan Schmid endte på 31.plass 2,31,4 bak vinneren.

– Det var en tung dag på jobben. Det er ikke så mye å si. Jeg prøvde å åpne hardt. Men det var ikke et eneste sted i løypen jeg fikk et positivt svar. Kroppen var tung, og det var ekstremt løst der ute. Alle faktorene gikk i mot i dag, sier Moan til TV 2.