Ellens (73) ektemann kastet henne ut av hytta i 20 minusgrader

Hvordan er det å oppleve at den du elsker plutselig ikke aner hvem du er? Ellen Fjeldheims ektemann slet med å kjenne henne igjen da han fikk demens. 

20. februar er det premiere på filmen Still Alice, historien om en kvinne som får Alzheimers i ung alder.

For Ellen Fjeldheim (73) ble filmen virkelighet da legen ga beskjed om at mannen hennes hadde diagnosen Frontaltemporal demens.

– Trodde det var meg

TROFAST: Ellen og Tor møtte hverandre i voksen alder og giftet seg i 1993. Paret feirer fortsatt jul og nyttår sammen. Foto: Privat.
TROFAST: Ellen og Tor møtte hverandre i voksen alder og giftet seg i 1993. Paret feirer fortsatt jul og nyttår sammen. Foto: Privat.

For omtrent tyve år siden merket hun at noe var galt med mannen hun elsket.

– Han var ikke sånn som før, og greide ikke gjøre de tingene han kunne tidligere. Han ble nedstemt, så det var ganske klart at det var noe galt mellom oss. Jeg trodde kanskje det kunne være noe med meg som ikke var som det skulle, forteller hun til God morgen Norge.

Å gå rundt og ikke vite hva grunnen til oppførselen var, opplevdes som svært vanskelig. Det var derfor en slags lettelse å få beskjed om at ikke alt var innbilning.

– Ting ble ikke noe annerledes, men problemene våre fikk endelig et navn. Men han tok det fryktelig tungt. Han ville ikke bli en idiot på et galehus, minnes hun.

SJELDEN TYPE: Tor fikk diagnosen
SJELDEN TYPE: Tor fikk diagnosen "Frontotemporal demens" som forekommer hos 20 % av personer med demens under 65 år.  Årsaken til sykdommen er uklar, men man antar at den kan være arvelig. Foto: Privat.

Kastet ut av hytta

Paret gjorde så godt de kunne for å fortsette hverdagen, men opplevde stadig oftere at sykdommen påvirket forholdet.

– Den første tøffe opplevelsen var da vi var på hytta en vinterdag. Vi var helt alene og plutselig kjente ikke Tor meg igjen. Han vil ha meg ut av hytta. Jeg prøvde alt jeg kunne for å få han til å kjenne meg igjen. Til slutt lot han meg sove på sofaen, sier Ellen.

Å bli kastet ut av sin egen mann var sårt. Men det var én ting som gjorde episoden lettere å håndtere.

– Han fortalte meg at jeg måtte jo skjønne at han ikke kunne ha en fremmed dame på hytta, for han hadde jo sånn en fin kone! Og den uttalelsen har jeg trøstet meg med mange ganger senere, smiler Ellen.

Viktig med åpenhet

Kari-Ann Baarlid er spesialsykepleier i demens og omgås daglig pårørende som kan fortelle om en tøff hverdag.

– Det er mange som ringer inn til Nasjonalforeningens demenslinje og forteller hvordan de opplever situasjonen. De synes det er en lettelse å få et navn på hvordan man har det, forteller hun.

De fleste som får demens er eldre personer. Det er ca. 70.000 som har demens i Norge, og av disse er omtrent 3000 karakterisert som unge. Baarlid er glad for at blant annet filmen Still Alice setter fokus på Alzheimers og Demens.

– Det er veldig viktig med åpenhet for de som rammes, sier spesialsykepleieren.

Elsker hverandre fortsatt

I ett år var Ellen var hjemme dag og natt for å passe på mannen sin. I dag bor han på et hjem, men de sees likevel ofte.

– Jeg hadde ikke trodd at kjærligheten skulle klare seg gjennom alt dette. Men den er der fortsatt og jeg får både smil og klemmer, kan hun fortelle.

Hun legger likevel ikke skjul på at det ikke alltid har vært like lett å klare seg når det har stått på som verst, og understreker viktigheten av å være åpen rundt problemene.

– På det tøffeste var det helt avgjørende at jeg fikk møte noen som var i samme situasjon som meg. Jeg traff en dame som hadde klart seg gjennom en lignende situasjon, og hun hadde små barn i tillegg. Og jeg tenkte at hvis hun greier det, så må jeg også klare å overleve. Og det har jeg fått til, avslutter hun.

STILL ALICE: Julianne Moore spiller en kvinne som får Alzheimer i ung alder i den premiereklare filmen Still Alice. Foto: NTB Scanpix
STILL ALICE: Julianne Moore spiller en kvinne som får Alzheimer i ung alder i den premiereklare filmen Still Alice. Foto: NTB Scanpix