Monster-syklon traff Australia

Syklonen Marcia traff Australias østkyst fredag, med vindkast opp mot 165 kilometer i timen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syklonen har spesielt rammet Queensland, og byene Rockhampton og Yeppoon på østkysten av Australia, og de enorme vindkastene og nedbøren beveger seg stadig sørover.

Det er enda ikke meldt om noen alvorlige personskader, og folk oppfordres fortsatt til å holde seg innendørs til det verste været er over. 

Syklonen Marcia ble etter hvert nedgradert til kategori 3. Den var på sitt høyeste en kategori 5-syklon da den traff land. 

Søk tilflukt

I byen Rockhampton har syklonen gjort omfattende materielle skader, og mange er uten strøm. Tak er blåst av bygninger, og gjenstander fløy gjennom luften. 

Syklonen beveget seg deretter sørover langs kysten, og ble deretter nedgradert til storm. 

Ifølge Brisbane Times ble syklon-varselet for nordlige del av Yeppoon avblåst, og stormsenteret er nå 50 kilometer sørøst for Rockhampton. 

Myndighetene har det siste døgnet bedt folk ta alle forholdregler. 

«Hvis huset ditt blir ødelagt, søk tilflukt under en solid benk/bord/tung madrass. Slå av elektrisitet og vann og dra ut kontakten på elektriske apparater» melder brann- og nødetaten i Queensland på Twitter.

STORE ØDELEGGELSER: Hus i byen Yeppoon i delstaten Queensland har mistet både vegger og tak etter at syklonen traff byen. AFP PHOTO / SHELLY ALLSOP
STORE ØDELEGGELSER: Hus i byen Yeppoon i delstaten Queensland har mistet både vegger og tak etter at syklonen traff byen. AFP PHOTO / SHELLY ALLSOP

Det var to sykloner som plutselig tok seg opp i styrke torsdag, og som raskt traff kysten av Australia.

30.000 mennesker bor i området som er direkte berørt, og ifølge The Australian skal myndighetene akkurat ha sagt at «Det er for sent å evakuere».

Syklonen Lam, som var den første som traff land, var en kategori 3-syklon, mens syklonen Marcia som traff utenfor Queensland-kysten var i katergori 5, men ble nedjustert til en katergori 3. 

Det er høy beredskap langs hele østkysten, da vindstyrken har vært ekstrem. Syklonen Marcia var ventet å skape vindkast på opptil 295 km/t.

– Ikke forlat hjemmene deres 

Utenfor Queensland pågikk det tidligere en desperat leteaksjon etter to fiskere som forsvant i uværet, men disse ble funnet noe senere.

SKYLLER INN: Syklonen Marcia skyller inn over Australias østkyst. Foto: AFP PHOTO / SHELLY ALLSOP
SKYLLER INN: Syklonen Marcia skyller inn over Australias østkyst. Foto: AFP PHOTO / SHELLY ALLSOP

– I løpet av de neste timene vil tusenvis av innbyggere i Queensland gå gjennom rystende og fryktelige opplevelser og jeg vil at disse menneskene skal vite at vi er med dere hele veien, vi står ved deres side, sier politisk regionsleder Annastacia Palaszczuk, ifølge Brisbane Times.

– Dette er en alvorlig syklon, og jeg vil at alle tar alle forholdssreglene de kan. Ikke forlat hjemmene deres, bad hun instendig.

Advarte om katastrofe

Nødetatene i Queensland har advart innbyggere i områder som forventes å rammes av Marcia om å «Ikke gå utendørs under noen omstendigheter».

Queensland brann- og redningstjeneste skriver på Twitter at innbyggerne må «handle nå og holde seg innendørs».

Politiet i Queensland skal ifølge news.com.au ha sagt at «Det kommer til å bli fullstendig katastrofe»

Innbyggerne blir bedt om å hamstre vann og mat, og å oppholde seg i husets mest solide del.

TV 2 oppdaterer saken.