Kaggestad imponert av Gull-Petter: – For et press han har levd under

BLOGG: Johan Kaggestad hyller de norske verdensmestrene Petter Northug og Marit Bjørgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en pangåpning.

Norges sprintere leverte som forventet etter stort forventningspress. For arrangøren var det innertier med Malungjenta Stina Nilsson på sølvplass. Nå vil søta bror i enda større mengder dukke opp fra de dype Dalarna-skoger og sette seg på sin røde «Dalarnehester» på vei til Lugnet.

Tårene trillet for Petter Northug jr. på pallen.

For et press landets største langrennstalent har levd under etter fyllekjøringen. Medgangen Petter hadde opplevd førte nok til et noe manglende fokus på helheten rundt trening og livet ellers.

TV 2-EKSPERT: Johan Kaggestad.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TV 2-EKSPERT: Johan Kaggestad.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Resultatene sviktet

Vi husker OL i Sotsji hvor han kom luskende bak de svenske suksessløperne med en utstrakt gratulasjonsneve. Petter må ha satt seg ned etter kjøreepisoden og lurt på hva han burde bruke de nærmeste årene til. Svaret var klart. Det var langrenn han ville fortsette med.

Og da vet han bedre enn noen andre her i landet hva som skal til. Da var utfordringen bare å gjøre det, og det som skulle gjøres ble gjort. Jeg skrev i bloggen min i går at jeg ble sikker på at han hadde gjort det som skulle til da jeg så resultatet fra KM på 5000m i september. Med hans løpsforutsetninger viste dette at motoren var trimmet til Formel-1-suksess.

Sesongen ellers har vist at han har hatt en imponerende indre ro. Det som ble planlagt er gjennomført. Enkelte renn med plasseringer noe ned på lista, men Petter har alltid vært iskald og bevisst brukt enkelte renn som ledd i treningen. Vi så det sist helg i Østersund: kald som en fisk og klar til å slå til.

Ola Vigen Hattestad leverte kontinuitet i sin mangeårige medaljesamling. Han har også all grunn til å være stolt.

Stor norsk laginnsats
De fire hadde stort press – husk det var fire andre som også har kapasitet til finale i et VM. Arild Monsen gjorde sitt valg med stor ro. Monsen imponerer meg! Hvis resultatene ikke hadde vært som forventet ville mange argumentert for sine favoritter som burde vært der men ble tilsidesatt. Det var stort for Petter å gå finalen med broder Tomas og juniorverdensmesteren fra 2010 leverte varene.

Taktisk leverte Petter en dristig løsning. I motsetning til tidligere satset han på å kjøre løpet allerede i den første moten. Det skapte den nødvendige forvirringen.

Jeg påpekte Alex Harvey som en klar pallkandidat i går. Nå tok han sin andre VM-medalje i sprint på rad. I tillegg til gullet i teamsprint fra Oslo. Ikke glem at faren, Pierre, en gang i tiden vant femmila i Holmenkollen. Litt av en skifamilie. Smart gått av Alex, som i Østersund. Han har stayerevnen til flere medaljer kanskje allerede på 30km duatlon?

Marit Bjørgen beviste sin suverene posisjon. For en ro og for en klokskap relatert til riktige valg i konkurransen. Dagens medalje var den tjuende i VM. Den statistikken leder hun suverent, og er nå kun en gullmedalje bak Jelena Velbe.  Det var smart at Marit byttet ski foran de to siste løpene. Det ga bedre glid, noe som var tydelig.

Det er også positivt for langrennssporten at flere nasjoner meldte seg på. Vi trenger spenning i toppen og det fikk vi.

Sotsjis helter

Kombinertgutta, de kanskje største heltene fra Sotsji, skal i ilden i morgen. De vil være med å slåss om medaljene, det kan dere være helt trygge på. Men av årets 14 individuelle verdenscuprenn har Norge kun vunnet to.

Jørgen Graabak, individuell gullvinner fra Sotsji, vant det siste rennet i Val di Femme. Men det er interessant høre ham fortelle at gullet i fjor ble vanskeligere å takle enn forventet. Det skjer lett. Fra å være angriper måtte han leve opp til et forventningspress. Da blir det lett «jeg skal, og jeg må» med negativ energilekkasje, istedet for det mer offensive som preget fjoråret: «jeg vil og jeg kan».

De norske har flere kort å spille på. Måten kombinertrennene nå er designet, gir all den spenning vi kan ønske oss. Første mann i mål vinner. I gamle dager var rennet ferdig søndag, men de som regnet ut resultatet kunne holde på til langt ut på mandagen for å kåre vinneren.

En takk til salige Gunder Gundersen som skapte dagens konkurranseform. Uten «Gunder-metoden» er jeg sikker på at øvelsen hadde avgått ved døden.

Spennende kvinnehopp

Kvinnene skal hoppe sin fjerde VM-konkurranse i morgen.

I 2009 vant Anette Sagens Norges hittil eneste medalje. Så har det vært tungt. Fjoråret viste lyspunkt. Et landslag med flere ungjenter tok et langt steg, supplert med Vikersund-jenta Line Jahr som er veteranen i laget.

Maren Lundby har en pallplass i år, men jeg tror det blir japansk i VM. Sarah Takanashi forsvarer gullet. Men hun skal passe seg for den tidligere toppmålvakten fra den østerrikske toppserien i fotball Daniela Iraschko-Stoltz. Gullvinneren fra 2011 er klar til kamp med 5 verdenscupseire i år.

Til slutt: all hyllest til de norske langrennsløperne. Godt levert!!

Johan Kaggestad