Råsterke Northug tok VM-gull på første forsøk

Northug imponerte kolossalt i Falun da Ola Vigen Hattestad sikret norsk bronse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Ski-VM med TV 2 i Camp Falun!

BERGEN/FALUN (TV 2): Petter Northug knuste til og vant VM-sprinten i Falun.

Trønderen tok dermed gull på første forsøk i Sverige, et mål han har hatt lenge.

Northug tok gull foran Alex Harvey og Ola Vigen Hattestad, etter en imponerende finaleforestilling på sprinten.

GRÅT: Petter Northug etter VM-gullet. Skjermdump NRK.
GRÅT: Petter Northug etter VM-gullet. Skjermdump NRK.

29-åringen tok kommandoen fra start, og selv om Federico Pellegrino yppet seg underveis virket det som om verdensmesteren hadde full kontroll.

– Det er én mann som imponerer meg i dag, og det er Petter Northug. Dette var det eneste gullet jeg ikke trodde han skulle ta, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Det betyr alt

Northug sikret med det det som manglet i samlingen. Han har aldri tidligere vunnet en sprint i et verdensmesterskap.

– Akkurat nå så har jeg lyst til å si at dette er størst. Det er en ryggsekk på 100 kilo som faller av. For veien videre i karrieren og livet mitt så betyr dette alt, sier Petter Northug til TV 2.

– Jeg gikk som at det skulle være det siste løpet i mitt liv, og min mulighet var at de var slitne på oppløpet. Planen og håpet var at det skulle gå jevnt fort. Så fort det gikk litt roligere måtte jeg være med å bidra til at farten var høy. Når de andre er slitne kan jeg slå dem.

Northug var VM-konge i Oslo i 2011, men svenske Marcus Hellner sikret seg gullet på sprinten. I Sverige fire år senere var det nordmannen som gikk til topps.

– Jeg markerte med rødt at det var her jeg skulle være i form. Det var den sprinten jeg skulle vinne i år. Jeg kom ikke til å vinne sprint før VM, eller etter VM, men jeg vant i VM. Det var den sprinten jeg skulle vinne i år, sier Northug.

Seieren betyr selvsagt ekstra mye ettersom det siste året har vært tøft for Northug påfølgende fyllekjøringsskandalen i mai i fjor.

På blomsterseremonien etter seieren trillet tårene ned langs seierherrens kinn.

Hattestad sikret nok en norsk medalje

På oppløpet kom kanadiske Harvey kanonsterkt, men Northug holdt unna og vant med fem hundredeler.

Vigen Hattestad hadde også hundredelene på sin side. Han tok bronsen 0,03 sekunder foran forhåndsfavoritt Nikita Krjukov.

– Jeg var pinnestiv, så hadde det vært litt lenger kunne jeg mistet medaljen til Krjukov, sier Vigen Hattestad til NRK.

Den siste norske i finalen var Tomas Northug. Lillebror åpnet knallsterkt, som han hadde gjort gjennom hele dagen, men nå var tanken tom og mesterskapsdebutanten måtte ta til takke med  sjetteplass.

– Det er en stor dag, absolutt. Jeg merket at når jeg stod ved siden av Tomas at vi har gjort dette i lag. Det var ikke mange som hadde trodd at vi skulle stå sammen på startstreken i denne VM-finalen. Det er stort for meg, men jeg tror det er like stort for mamma og pappa. Jeg vet ikke hvordan det er å være mor og far, men jeg håper det er stolt av oss når vi er i en finale, sier Petter Northug til TV 2.

– Det er litt skuffende, sier Tomas Northug til TV 2 etter sjetteplassen.

– Jeg er fornøyd med å nå finalen, men jeg gikk nok litt for hardt i kvart- og semifinalen. Samtidig ville det vært en sjanse å ta å gå roligere. Det er helt rått at Petter vinner.

Styggfort fra start 

Ola Vigen Hattestad og Tomas Northug gikk styggfort i prologen, og sammen med Nikita Krjukov var de to suverene i prologen. 

Det var imidlertid ingen problem for noen av de norske å avansere til kvartfinalen.

Kvartfinalesammensetningen var imidlertid ikke helt heldig.

Tre av nordmennene var i en og samme kvartfinale.

Norske tvekamper

For Ola Vigen Hattestad som gikk som eneste nordmann i heat tre var det ingen problemer å vinne sitt heat.

Problemer var det heller ikke for Tomas og Petter Northug samt Eirik Brandsdal som tok de tre første plassene i sin kvartfinale. De tre gikk også så fort at alle avanserte til semifinalen, med Brandsdal som «lucky loser».

Det var også signaler på kompiskjøring av brødrene Northug. Petter bremset ned for å gi Tomas en luke på toppen.

– Det er interessant å se at Petter bremser Brandsdal, sa manager i langløpslaget Team Santander, Nils Marius Otterstad, da han gjestet Christian Paasche i Camp Falun-bobilen underveis i sprinten.

Tre nordmenn først

I semifinalen var det klart for fire nordmenn i samme heat. Det borget for et nytt heat med høy fart om man skulle ha de norske videre.

Ola Vigen Hattestad vant foran Tomas og Petter Northug på en tid som var god nok til at alle gikk til finalen, sammen med fjerdenmann Alex Harvey.

Eirik Brandsdal måtte takke for seg før finalen.