Blackburn «vraket» Zidane for Sherwood

Nå er det Aston Villa som setter sin lit til Tim Sherwood. Er det en like stor tabbe?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aston Villa-Stoke (Lørdag kl. 16.00)

– Hvorfor skal vi signere Zinedine Zidane når vi har Tim Sherwood? 

Tidligere Blackburn-eier Jack Walkers påståtte utsagn er blitt latterliggjort i ettertid som en av tidenes overgangstabber, men forteller også noe om Tim Sherwoods status i Blackburn midt på 1990-tallet.

Manager Kenny Dalglish hadde fremforhandlet en avtale for den unge Bordeaux-duoen Christophe Dugarry og Zinedine Zidane, men mannen som satt på pengesekken satte foten ned.

For de hadde jo Tim Sherwood.

Og umiddelbart så det ikke ut til å være feil. I 1994-95-sesongen løftet han Premier League-troféet som kaptein, men det spørs om ikke Blackburn kunne hatt bruk for verdensmestrene Zidane/Dugarry senere.

Stor, men ikke størst

Året etter at de to franske verdenstjernene løftet VM-troféet rykket Blackburn Rovers ned fra Premier League.

– Han har naturlig nok en høy status etter at han løftet Premier League-pokalen tilbake i 1995. Han var en fantastisk kaptein i den sesongen. I starten av Rovers-karrieren slet han litt med å vinne over fansen, men klarte det den sesongen, sier Blackburn-kjenner Eirik Aase og mannen bak championshipnorge.com til TV 2.

– Han er likevel ikke en av de største legendene i nyere tid hos Rovers. De fleste vil nok liste opp navn som Alan Shearer og Tugay foran Sherwood.

– Er det bittert å tenke på at Walker satte foten ned for en Zidane-overgang?

– Det sitatet er herlig, men skal visstnok ikke være helt presist. Det stemmer at Zidane og Christophe Dugarry besøkte Blackburns treningsanlegg, men det er ikke bekreftet at Walker sa det, flirer Aase.

– Men nei, jeg er uansett ikke bitter, som Rovers-supporter har man uansett alt for mye fra nyere tid å være bitter over.

Tottenham-perioden startet

Tim Sherwood ble ikke med Blackburn ned. Han forlot klubben sommeren 1999 til fordel for Tottenham, hvor han ble en delvis suksess. Spurs-oppholdet stoppet i 2003 etter en krangel med daværende manager Glenn Hoddle. Etter opphold i Portsmouth og Coventry la midtbanespilleren fotballskoene på hyllen.

Som barn var Sherwood Arsenal-supporter, men i 2008 tok han jobb som assistenttrener i Tottenham. Da André Villas-Boas ble tvunget til å forlate Spurs i desember 2013 fikk Sherwood muligheten som førstelagstrener.

Etter først å ha blitt gitt en kontrakt ut 2015-sesongen fikk manageren sparken i mai 2014, under seks måneder etter å ha fått kontrakten permanent.

Han følte seg urettferdig behandlet, og kanskje med rette. Seiersprosenten til Sherwood var 59 prosent. Det er høyere enn noen andre Tottenham-managere de siste ti årene.

– Min statistikk her står ikke tilbake for noen. Jeg er den beste manageren denne klubben har sett, sa Sherwood noen uker før han fikk sparken.

STATISTIKK: Tim Sherwood er stolt av seierstatistikken sin med Tottenham.
STATISTIKK: Tim Sherwood er stolt av seierstatistikken sin med Tottenham.

Gammeldags?

Han hadde nok et poeng, men samtidig var han ikke fri for kritikk. Manageren blir assosiert med den gamle britiske managertypen: mer opptatt av spilleglede og innsats enn av taktikk, trening og langsiktig lagbygging.

– Han er ikke en kald, kynisk og kalkulerende manager, men mer en «jack-the-lad»-type som kan løsne opp stemningen og få tilbake humøret i en spillegruppe som sliter litt, men samtidig er jeg usikker på hvor bra han er på lang sikt, sier TV 2s Premier League-ekspert og tidligere Tottenham-spiller Erik Thorstvedt.

– Tottenham så på ham som en nødløsning der og da, og direktør Daniel Levy er nok litt mer glad i den kontinentale managertypen. Sherwood minner ham kanskje mer om Harry Redknapp, og det var han nok litt ferdig med. Samtidig gjorde han det så godt at han har vært aktuell for stort sett alle ledige jobber i Premier League siden.

Men Blackburn-supporter Eirik Aase vil ikke ha den tidligere klubbkapteinen tilbake som manager.

– For meg er det viktigst at manageren har gode taktiske egenskaper, og er svært interessert i å bli lære seg mest mulig og holde seg mest mulig oppdatert innen alt som har med taktikk og spillestil å gjøre. Av det jeg har sett av Sherwood virker det ikke som om han er den smarteste manageren når det kommer til taktiske egenskaper, konkluderer han.

Offensiv fyr i teltet

Da den tidligere landslagsspilleren tok over Tottenham var laget en skygge av seg selv offensivt. André Villas-Boas slet med å få lagets angrepsspill til å flyte.

Det gjorde Sherwood noe med, og akkurat den erfaringen kan vise seg nyttig også i Birmingham.

Nå skal han redde et scoringsvegret Aston Villa fra å rykke ned. Med bare 12 mål på 20 seriekamper er det å score flere mål en åpenbar nøkkel for Sherwood.

– Jeg tror han kan gjøre det bra der. Det kan ikke bli dårligere offensivt enn de har vært. Det går ikke an å score mindre mål enn null, sier Erik Thorstvedt.

En mulig døråpner er å få Christian Benteke i gang. 

Den belgiske kraftspissen har slitt med formen etter den innledende sesongen der han scoret 19 mål på 34 Premier League-kamper.

– Jeg husker hvordan det var å spille mot Christian som manager. For en håndfull han kan være. Vi må få den Benteke tilbake. Et mål vil gi han selvtilliten han trenger, sa Sherwood etter å ha sett Aston Villa avansere i FA-cupen med en 2-1-seier over Leicester forrige helg.

Det er nok få som vil være uenig med Sherwood i det, men Aston Villa-manageren er dermed også tatt i en hvit løgn.

I den ene kampen hvor 46-åringen var manager for Tottenham da de møtte Villa spilte ikke Benteke. Som assistent er saken noe annet.

Flere likhetstrekk

Synonymet fra perioden i Tottenham er Emmanuel Adebayor. Togoleseren fikk ikke tillit under Villas-Boas, men Sherwood kastet ham inn på laget og fikk betalt i mål – mange av dem.

Dersom han kan få Benteke i gang på samme måten er i mye gjort, i alle fall denne sesongen.

– Han håper jo å gjøre det samme med ham som med Adebayor, men det koster ofte noe annet. Adebayor er en krevende type, og det å spesialtilrettelegge for Benteke kan også skape utfordringer i Villa, sier Thorstvedt.

– Angrepsspillet er blitt et mareritt for Aston Villa, men dersom de scorer tre mål i Sherwoods første kamp er mye gjort. Da vil man få den begeistringen inn i laget, og troen på at noe er mulig. Under McLeish og Lambert var Aston Villas poengsnitt bare ett pr. kamp. Det skal ikke mye til å forbedre det.