SE OPP FOR SMÅDYR, PETTER! Petter Northug er ikke like tøff i masken om det kommer skogmus eller lemen i nærheten.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SE OPP FOR SMÅDYR, PETTER! Petter Northug er ikke like tøff i masken om det kommer skogmus eller lemen i nærheten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kompisen: – Northugs største frykt er skogmus, lemen og grevling

Northug-kompis forteller om skistjernens største frykt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV2.no): Petter Northug er favoritt på de fleste distansene i VM, og de mest optimistiske spår at han tar seks gull i Falun.

Det er imidlertid mye som skal klaffe om det skal skje. Northug må unngå uhell og uforutsette episoder. Northug-kompis Hallgeir Martin Lundemo advarer også mot smådyr. Om de skulle dukke opp i løypen, tror han det blir trøbbel for Petter Northug.

– Petter er ikke redd for noen konkurrenter, men han er utrolig redd for små dyr som skogmus. Han er også livredd lemen og grevling, hevder Lundemo.

– Må slippe hamster, lemen og skogmus i sporet
Northug har vært redd for smådyr helt siden han var liten, forteller Lundemo. Han husker spesielt én episode svært godt.

– Jeg husker en sommer da vi var hjemme og ytterdøren sto åpen. Da kom det inn et par lemen. Først ringte Petter Stig Rune Kveen, men han var like redd som Petter. Da ringte han til meg for å få ut dyrene slik at han kunne roe seg ned. Da var han livredd, husker Lundemo.

VIDEO: Se dokumentaren "Petter Northug - elsket og jaget"

Han mener svenskene må ty til skitne knep for å hamle opp med mosbyggen.

– Hvis svenskene skal slå Petter, må de slippe ut hamster, lemen eller skogmus i sporet. Da sliter Petter, ler Lundemo.  

Petter Northug smiler når han blir konfrontert med kompisens utsagn.

– Det tror jeg Hallgeir skal forklare, men det hørtes ut som det kom fra han, humrer Northug, vel vitende om at Lundemo også har en del røverhistorier på lager.

Gårdsgutten Northug
Gårdsgutten Northug er kanskje redd for smådyr, men større dyr har ikke vært noe problem for mosbyggen. 

I boken "Northug - en familiehistorie" forteller Northug at han tidlig måtte lære seg å melke kyrne på gården. 

– Jeg lærte meg tidlig hardt arbeid og å ta egne avgjørelser. Allerede syv–åtte år gammel måtte jeg hjelpe til på gården, våronn, siloslått, melking, lange arbeidsdager, men rutiner jeg trivdes med. Etter hvert skulle jeg også trene, deretter slappe av. Andre ungdommer hadde ikke det samme livet, og selvsagt gikk jeg lei av og til, men gårdslivet formet meg på en avgjørende måte. Jeg fikk klare beskjeder hvis jeg gjorde noe feil, og jeg måtte ikke sluntre unna, forteller han.