Dette ga kjøreforbud 

- Det er alt for mange som bryter loven.

Det å "pynte" frontruta på denne måten er ikke noe kontrollørene fra Statens vegvesen har noe sans for. Foto: Statens vegvesen
Det å "pynte" frontruta på denne måten er ikke noe kontrollørene fra Statens vegvesen har noe sans for. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen har masse de skal sjekke opp når de har tekniske kontroller av kjøretøy. Det dukker stadig opp skrekkhistorier – særlig nyttet til hvilken stand en del vogntog er i.

Forrige uke kunne vi blant annet fortelle om en tysk semitrailer der rammen var nesten helt av ved innfestingen for første aksel.

Men det kan også være helt andre, og egentlig ganske banale grunner til at en kan få kjøreforbud. For eksempel at det henges for mye stasj i frontvinduet.

Les også: Dette kostet vogntog-sjåføren lappen

- Sikten blir for dårlig

Og nettopp det er det som ble avdekket i en kontroll på E39 denne uken. Seks vogntog måtte parkeres, fordi det var for mye hengt opp i vinduet, som begrenset sikten.

– Gjenstandene hindrer sikten. Kjøretøyene er jo godkjent med den sikten som er i frontruta, og når de selv henger opp alle slags ting blir sikten altfor dårlig, forteller Rune Innvær i Statens vegvesen til NRK Rogaland.

Les også: Kjørte rett forbi kontrollen - så fant Vegvesenet dette

Mener de er strenge

Dette er nok noe som ikke så mange tenker igjennom til vanlig. Reaksjonen til sjåførene varierer, men det er særlig en del utenlandske sjåfører som mener at de norske kontrollørene er alt for strenge.

- Kanskje er vi flinkere til å følge opp, enn mange andre land i Europa, sier Innvær til NRK.

Men Innvær påpeker at selv om det kanskje ikke høres så alvorlig ut, ville det ikke vært særlig hyggelig å måtte stå til ansvar for en ulykke, når sikten har vært for dårlig.

Les også: Sjekk skrekkbildet fra Statens vegvesen

Kan kjøre videre

I løpet av kontrollen var det seks av 18 kjøretøy som fikk kjøreforbud på grunn av for dårlig sikt.

Disse ble bedt om å fjerne gjenstandene som hang i frontruta, før de fikk kjøre videre.

Hvis samme sjåfør blir stoppet på nytt med samme feil, blir de politianmeldt.

Les også: Politiet: - De kjøper lastebillappen på nettet