DEN RUSSISKE: Friidrettssjefen Valentin Balakhnisjev trekker seg. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)
DEN RUSSISKE: Friidrettssjefen Valentin Balakhnisjev trekker seg. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Russisk idrettstopp trekker seg etter sjokkavsløringer

Etter 25 år som president forlater han et friidrettsforbund i «krise». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten for det russiske friidrettsforbundet har trukket seg etter flere store dopingsaker den siste tiden. Valentin Balakhnisjev forlater dermed stillingen etter 25 år og overlater ansvaret til visepresident Vadim Zelisjenok, som skal lede forbundet til nyvalget seks måneder før OL 2016.

– Jeg takler ikke situasjonen med den alt større dopingproblematikken i Russland, sier Balakhnisjev ifølge NTB, som omtaler eget forbund som gjeldfritt og velskjøttet.

– Vårt eneste problem er misbruk av legemidler, fortsetter idrettslederen.

Som TV 2 Sporten omtalte tirsdag karakteriserer sjefen for det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, situasjonen i den russiske friidretten som en krise.

Bakgrunnen er en tysk dokumentar som påstår at 99 prosent av de russiske utøverne har dopet seg. Dokumentaren fremlegger også påstander om korrupsjon både i idretten og i antidopingarbeidet. Videre sier de at det er konstruert et nettverk som dekker over positive prøver. I tillegg ble fem russiske kappgjengere, derav tre olympiske mestere, nylig utestengt av det russiske antidopingbyrået.

Da dokumentaren ble sendt i begynnelsen av desember, etterlyste TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad at WADA, verdens antidopingbyrå, måtte komme på banen. Kaggestad uttalte også at den olympiske komité burde utestenge Russland fra OL til de har ryddet opp eller viser vilje til bedring.

Les mer: Kaggestad: – Russland bør utestenges fra OL til de har ryddet opp

– Dette kommer selvsagt ikke til å skje. Dessverre. Dette blir nok bare en snakkis nå en stund fremover og russiske utøvere kommer til å bli mer uglesett enn tidligere. Samtidig kommer dopbruken bare til å fortsette. Kanskje iverksetter russiske myndigheter tiltak for syns skyld, men uten å ta tak i roten på problemet, sier Kaggestad.

Siden IAAF begynte med biologiske pass i 2009 for å overvåke blodprofilene til utøverne har 37 utøvere blitt utestengt. 23 med russisk lisens. Mot slutten av januar trakk også hovedtreneren til de russiske friidrettsutøverne seg.