VM-KONGEN? Petter Northug jr. blir VM-kongen om vi skal tro Hallgeir Martin Lundemo og Fredrik Aukland.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VM-KONGEN? Petter Northug jr. blir VM-kongen om vi skal tro Hallgeir Martin Lundemo og Fredrik Aukland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Northug tar seks VM-gull om han har gode ski

Petter Northug-kompis Hallgeir Martin Lundemo mener kun skiene bestemmer om det blir seks VM-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): Petter Northugs gode venn Hallgeir Martin Lundemo er sikker på at skikongen er i kjempeform under VM i Falun. 

Lundemo, som i mange år har vært en nær støttespiller for Northug, tror mosbyggen må på medaljeseremoni seks ganger i løpet av VM. Og kompisen tror Northug vil stå øverst alle gangene.

– Med maks klaff tar han seks gull. Jeg er usikker på 15 km fri teknikk, men løypene i Falun passer Petter bra. Han er gullkandidat der også, sier Lundemo til TV 2 og ramser opp: 

– Det blir gull på sprinten. På 30 km med skibytte må det bli gull. I tillegg blir det gull på stafetten og femmila. På 15-kilometeren må han ha ski som glir bedre enn konkurrentene, sier han.

Se dokumentaren "Petter Northug - elsket og jaget" på tv2.no kl. 11.00!

Kan kun felles av dårlige ski
Og nettopp skiene er det eneste som kan hindre Northug fra å ta seks gull, ifølge Lundemo. 

– Det er kun skiene som bestemmer om Petter tar seks gull. Det har ikke med noe annet enn skiene å gjøre. Men det er ikke mange som har full klaff med skiene i så mange dager på rad, sier han.

Følg Camp Falun her!

TV 2-ekspert Fredrik Aukland tror ikke det blir seks gull, men han er ikke i tvil om Northug blir VM-kongen.

– Jeg ser på resultatene, og de siste årene er det Northug som har dratt med seg medaljer for Norge på herresiden. I tillegg har han en råskap som passer til løypene her i Falun. Northug har mulighet til å ta gull på alt han stiller opp i av fellesstarter. Han har veldig gode sjanser på 30 km med skibytte og femmilen. Jeg tror han tar gull på stafetten og lagsprinten. Det blir fire gull, sier Aukland.

– Jeg tror Cologna og Sundby blir veldig god på 15-kilometeren. På sprinten har du både Nikita Kriukov og Eirik Brandsdal. Jeg tror Northug er i sprintfinalen, men jeg tror ikke han vinner, sier Aukland.

– Overrasket over hvor ambisiøs han er
Lundemo har kjent Petter Northug siden skikongen var en liten pjokk. Han har vært med på mange oppturer og noen få nedturer. Lundemo mener Northug ikke har forandret seg så mye etter at han ble verdens beste. 

– Petter har sprengt grenser helt siden han var sisteårs junior. Jeg tror han er verdens eneste langrennsløper som har vunnet alle gull i junior-VM. Han har stoppet og spurtet fra folk, og han har sprengt grenser på trening. Petter er en av veldig få som ikke har falt fra i sprint når han har blitt eldre. Han har vært best i sprint fra han var sisteårs junior til nå. Petter har beholdt gutsen fra han var 14-15 år til nå. Med all respekt for Gunde Svan og Oddvar Brå, så er det få som har beholdt den iveren og det instinktet i hodet som Petter, slår Lundemo fast. 

Følg Camp Falun her!

Den mentale biten har ofte vippet dueller i Northugs favør. 

– Jeg har hatt noen treningsturer med ham, og han gir seg aldri. Han har en eksplosivitet som er medfødt. Den har han dyrket. I tillegg har han en psyke som gjør at han aldri gir seg i en spurt, sier Lundemo, som understreker at Northug er svært dedikert til det han driver med.

– Jeg blir stadig overrasket og imponert over hvor ambisiøs han er. Petter sitter og studerer andre løperes sterke sider når vi andre tenker sommer, sol og bading. Han går ut for å trene selv om klokken er to på natten. Så lenge kroppen er klar, spiller det ingen rolle for Petter om det er natt eller dag, sier Lundemo. 

Tror det blir siste dans med Northug
Aukland tror det blir siste gang det norske folk får se Petter Northug i mesterskap.

– Ja, det tror jeg. Jeg skjønner ikke hva han skal motivere seg for videre etter alt han har vært gjennom. Etter den tunge episoden i fjor vår, ser jeg for meg at det var viktig for Northug å vise at han kan gå fort på ski igjen i et VM. Etter det tror jeg han vil finne andre utfordringer, sier Aukland.