Politiet legger seg flat etter brutal batong-pågripelse: – Helt uakseptabelt 

Men politimesteren i Oslo vil hverken godta boten eller be 28-åringen   som ble utsatt for den brutale batongpågripelsen – om unnskyldning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er helt uakseptabelt. For det første, det å gå inn i kroppens hulrom er jo noe som krever spesiell godkjenning og en slik praksis kan vi jo ikke ha, sier politimester Hans Sverre Sjøvold om episoden hvor to politibetjenter stapper hver sin batong i munnen på en 28 år gammel vestafrikaner, på jakt etter narkotika.

Politibetjentene har i avhør fortalt at denne fremgangsmåten er vanlig på jakt etter narkotika i munn.

– Hvis det er slik at dette har vært en bred aksept for den type måte å arrestere på og behandle arrestanter på, så er det klart at dette ikke er akseptabelt.

Dokumentarprosjekt

Den brutale videoen ble filmet av et Caldwell som fulgte episoden fra stuevinduet over gaten der episoden skjedde i mai 2013. Han jobber nå med et dokumentarprosjekt hvor han blant annet tar for seg politivold. Spesialenheten for politisaker har etterforsket saken siden 19. september samme år.

Vil ikke vedta forelegg

– Hva er praksis på batongbruk i munn i dag?

– Praksis på betongbruk i munn er at det er ingen praksis i dag. Dette er noe vi ikke skal ha noe av, svarer politimesteren.

Det var i mai i 2013 på Carl Berner i Oslo at den brutale pågripelsen fant sted. Etter behandlingen skal vestafrikaneren ha hostet opp blod og hatt problemer med å spise i nesten tre uker.

Oslo-politiet risikerer nå en foretaksstraff på 80.000 kroner. Ifølge politimesteren vil de foreløpig ikke godta boten.

– Grunnen til at jeg ikke ønsker å vedta et forelegg på vegne av Oslo politidistrikt er at Spesialenheten for politisaker trenger å undersøke noe mer før de konkluderer med at dette er en akseptert praksis i distriktet, sier Sjøvold.

– Ble kjørt til skogs 

Ifølge politiets rutiner skulle mannen bli tatt hånd om av helsepersonell etter den brutale episoden, men i stedet ble han kjørt ut av sentrum. Ifølge fornærmede ble han kjørt til skogs, hvor han måtte bruke 20 minutter på å gå og 45 minutter i buss for å komme tilbake til sentrum. Politiet selv kan ikke redegjøre for hvor mannen ble bortvist, annet enn at han ble kjørt relativt langt utenfor Ring 3 i Oslo.

Halvannet år senere er saken mot de to betjentene henlagt etter bevistets stilling.

– Hva slags konsekvenser har dette fått for betjentene som var på stedet?

– Så langt så har det ikke fått noen konsekvenser, vi har avventet denne etterforskningen og vi får nå se hva det blir etterhvert, sier politimesteren.

– Ønsker dere å beklage overfor 28-åringen?

– Jeg ønsker å komme tilbake til hvordan vi håndterer denne saken når den er endelig behandlet fra Spesialenheten sin side.

– Kan være rasisme

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, karakteriserer politiets behandling av 28-åringen som tortur og mener betjentene kan ha handlet rasistisk.

– Det er jo dessverre påfallende at de gangene hvor politiet går for langt og blir for brutale, så er det merkelig hvor ofte ofrene har minoritetsbakgrunn. Det er ingen tvil om at dette kan være rasisme, sier han.