FALUN, SVERIGE 20150216.
Den svenske smørebussen er nå på plass i Falun, den inneholder bl.a. ca 800 par ski.
Foto: Anders Hansson / NTB scanpix
FALUN, SVERIGE 20150216. Den svenske smørebussen er nå på plass i Falun, den inneholder bl.a. ca 800 par ski. Foto: Anders Hansson / NTB scanpix

Kaggestad blogger om Falun-VM:  – En budsjettsprekk på 300 prosent

Les Johan Kaggestads blogg før det braker løs i Falun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åpningen av det fjerde VM i nordiske grener i Falun nærmer seg. Roen har senket seg over byen etter at TV2s camper ankom i går kveld. Det gir neppe store odds å anta at passasjerene, eller beboerne, prioriterte å fylle opp med falukorv og byens eget VM–øl.

Uten mat og drikke osv. Teamet skal jo holde ut i to uker, med innslag av skisport.

1800 frivillige er klare til å bidra til at det blir flotte konkurranser. De langt fleste ville hjelpe til under langrennene. Ikke rart, det er år siden vi hørte om svenske hoppere og kombinertløpere. Jan Boklöv er den siste vi minnes.

BLOGGER: Johan Kaggestad blogger om Falun-VM.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLOGGER: Johan Kaggestad blogger om Falun-VM.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det var i Falun det skjedde – i 1985 at han «bånna» bakken etter et kråkehopp. Skia skar ut etter hoppkanten, og som en kråke svevde han mot undergangen, trodde de fleste.

Hoppere skulle fly som svaler, og men «kråka» landet 20 meter lenger ned enn noen andre. Der og da forsto gutten fra Koskullskulle at han hadde revolusjonert hoppsporten. Ikke minst konservative norske hoppmennesker ergret seg lenge over dette, og at det var en svenske. Minkfarmeren Tore Edman fra Arvika tok det første og siste svenske hoppgullet i 1927. Jeg er vokst opp med at de fleste svenske skihoppere kom fra Friska Viljor fra Ørnskøldsvik. Nå er to fra spesialklubben for skihopp klare for det svenske VM – laget i normalbakken. Det blir faktisk fire svenske hoppere i konkurransen, så langt mesterskapets største sensasjon. Som det er at veteranen Johan Eriksson er kandidat til den siste plassen.

Mange veteraner vil delta i Falun, men neppe en veteran som la opp i 2009, og som kun for «skoj» hopper et renn i året – det svenske mesterskapet.

Kombinert har heller ikke vært en svensk paradegren de siste 50 årene. VM-gullet kom i 1933 ved Sven Eriksson, senere Selånger, som faktisk var den første utlending som vant hopprennet i Holmenkollen, i 1939.

Her jeg sitter nå, ser jeg bort til Vikersundbakken. 251,5 meter fløy Fannemel fra Hornindal, og Severin Freund levert kanskje verdens vakreste skihopp da han, med redusert fart, satte telemarksnedslag på 245 meter. Jeg skal ikke ta sorgene på forskudd, med renn i normalbakker med kritisk punkt under 100 meter blir blåmandag.

Det må jo hopperne også føle. På tide på sørge for endring, FIS?

Falun kommer til å arrangere et flott VM. Prislappen ble 237 millioner – svenske. En budsjettsprekk på 300 prosent. Helt på linje med tilsvarende sprekker fra mange andre mesterskap. Vi burde ha lært oss idrettens mesterskapsbudsjettering. Ikke glem å multiplisere det fremlagte med minst tre. Halvparten av folket i Falun ble eitrende sinte over slik mangel på økonomisk styring. Men, tiden leger alle sår. Og, Falun er, historisk, av de aller viktigste arrangementsstedene av skisportens nordiske grener. Svenska Skidspelen er et begrep, som har skapt respekt.

Hva huskes fra det første Falun – VM i 1954? Sovjetunionen, den russiske bjørnen dukket opp i VM, og ble like godt beste nasjon på sparket. Vladimir Kuzin ble langrennshelten med seier både på tre- og femmila. Ingen norske langrennsmedaljer. Utenkelig i dag, men sannhet den gang.

Ikke bare Kuzin behersket diagonalgangen, finnene vant en av de sjeldne trippeltriumfer i mesterskapets historie. Med skikongen Veikko Hakkulinen øverst på pallen 15 km. Fire medaljer av fire mulige returnerte han med til de dype finske skoger. Veikko som huskes som olympisk femmilsmester fra Nordmarka i 1952. På tiden 3.33.33. Like legendarisk som Hjallis' 10000m på 16.32.6. Bare for å nevne det - finnene vant stafetten også.

Norge fikk en medalje av hver valør – i en øvelse, da kombinertløperne tapetserte pallen. Bak Sverre Stenersen, Gunder Gundersen og Kjetil Mårdalen på pallplassene, kom det ytterligere to nordmenn. Rent bord med sløyfe kalles det. 1954 var et nedtursår for Norge. For første gang, i de mesterskapene Norge deltok, ble det heller ikke hoppmedalje. Og, det begynte helt tilbake til de olympiske lekene i Chamonix i 1924, for i en rekke år var VM også lagt inn i OL.

1974 var Magne Myrmos, som den siste vinner på treski. Hederskaren fra Rennebu slo Gerhard Grimmer fra DDR med snaue 0,89 sekunder. Men det holdt til å bli historisk. Thomas Magnusson fulgte med i timen, og forsto at hans mulighet til å vinne noe i Falun, var å velge de nye plastskiene. Et valg som ble gjort like før start, og til hemmafolkets seiershyl vant han tremila med 56 sekunder på Mieto. Men det var en risiko. Produktet var ikke ferdig utviklet, og svenskene måtte se sin startmann Hans Erik Larsson stå igjen like etter stafettstarten med den ene skien i hånden, der hele plastsålen hadde løsnet.

Var 1954 nedtur for Norge, ble -74 tilsvarende. Kun en stafettbronse som supplement til treski-gullet. Dog med et lag med historisk sus. Ungguttene Oddvar Brå og Ivar Formo var halve laget, som også hadde med Stafett-Martin fra Nittedal. En interessant refleksjon relatert til skirevolusjonen. Magne Myrmo og Oddvar Brå, som i alle år var lojale med den trønderske skiprodusenten Landsem, som til slutt lå med brukket rygg i slaget om langrennsskienes markedsandeler. Ingen har vel i Norge, som den dyktige forretningsmannen Odd Martinsen, tjent penger på salg av ski. Som Fischers mann i Norge. Men, Odd startet dog sin karriere på Blåskia, produsert av skimaker Halvorsen fra Nittedalsbygda.

Men så begynte det å svinge norsk i Falun-VM. 19 år senere ble det 14 medaljer, hvorav seks gull. Langrennsløperne kapret fire, og hopperne anført av Espen Bredesen to. Norge var i rute før Lillehammmer-lekene. Bjørn Dæhlie, Norges mestvinnende medaljevinner i VM på herresiden med 18 medaljer, var kaptein på laget. Norge ble beste nasjon, som også har vært tilfellet i de siste åtte mesterskapene. Det vil bli sensasjon om ikke det samme gjentar seg i år. Det er vel bare i en øvelse Norge ikke har medaljekandidat, og det er kvinnenes hopprenn. Men vikersundjenta Line Jahr nærmer seg. To plasser blant de åtte beste i WC sist helg.

Gjengen i camperen er klare til medaljetelling. Om Finn Hågen Krogh burde gått sprinten torsdag eller «trettien» lørdag? Han er god nok, sist helg var han verdens beste. Men det er formidable lag Norge stiller likevel, selv om tremillaget er sårbart. Men det skal jeg komme tilbake til. Det kan være lurt å tenke fremover i et langt mesterskap med mange øvelser, der de er lett å gå «skoa» av seg tidlig.

En uthvilt Krogh er bankers på teamsprinten og 15 km. En utrolig flott langrennsløper, gi gutten en sjanse eller tre. Sånn er det med den saken!

JOHAN KAGGESTAD, TV 2 SPORTEN