NÅ KOMMER VARMEN: Smøresjef Knut Nystad røper at varmen vil skape utfordringer for smøreteamet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NÅ KOMMER VARMEN: Smøresjef Knut Nystad røper at varmen vil skape utfordringer for smøreteamet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Smøresjefen: – Vi har tolv muligheter å drite oss ut på

Og varmegradene gjør smøreforholdene vanskelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): For det norske smøreteamet ble Sotsji-OL en stor nedtur. Riktignok tok Norge gull i flere øvelser, men det etterlatte inntrykket var at Norge smurte seg bort fra flere sikre medaljer. Spesielt på kvinnestafetten gikk det trådt for de norske løperne.

Varmen i Sotsji skapte mye trøbbel for smøreteamet. Da passer det dårlig at det er meldt «rekordvarme» på åpningsdistansen i Falun-VM. Smøreteamet har naturlig nok ikke hatt mulighet til å teste ski i temperaturen som vil være under torsdagens sprint.

Tåke?

De siste ukene har gradestokken knapt vært over null, men det snur seg onsdag kveld.

– Da kommer restene etter nedbørområdet som gjør det vått på Vestlandet inn i Sverige, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Det er ikke mye nedbør igjen, litt sludd kanskje, men mengder av varm luft. Varslene viser at temperaturen stiger gjennom natten, og ender rundt seks grader ut på dagen torsdag.

– Snøen kjøler den milde og fuktige luften ned. Det kan gjøre at det legger seg tåke i Falun, spesielt morgen og kveld, sier Apeland.

Holder tåken seg unna blir både torsdag, fredag og lørdag fine dager, med lite skyer og mye sol.

– Lørdag kan det komme opp noen skyer og litt nedbør fra sør. Men ikke mye, lover Apeland.

Kaldere

Søndag snur vinden på nord, og temperaturen synker ned mot ti minus om natten. Midt på dagen får solen den opp i underkant av null grader. 

Hvor lenge holder det seg kaldt og fint?

– Jeg er usikker, Falun ligger på grensen mellom finvær i nord, og lavtrykk som passerer over Norge og inn i Sverige lenger sør. 

Det kan bety perioder med litt snø, og temperaturer som svinger rundt null grader.

Tolv muligheter

 Smøresjef Knut Nystad mener det blir spennende å se hvordan det uforutsigbare været vil påvirke smørejobben.

– Vi har tolv muligheter å drite oss ut på, sier han, og legger til:

– De resultatene vi har på kaldt føre blir ikke så relevante. Vi håper på noen familiære svar. Det gjelder på alt fra feste til gli. Så spørs det hvor fort det blir varmere og hvor fort det blir kaldere, sier smøresjef Knut Nystad.

I Sotsji var det opp mot 14 varmegrader på det meste. Men det er ikke den eneste forskjellen.

– Det er ikke den samme type snø her i Falun. Her er den mer grovkornet. Det ligger veldig mye kunstsnø i bunn. I Sotsji var det veldig mye natursnø. Det er betryggende, sier han.