Dette ølet slår knockout på konkurrentene

Se resultatet av Matkontrollens store test av mikrobryggeriøl.

Produksjonen av mikrobryggeriøl har skutt i været de siste årene. Matkontrollen har testet de største mikrobryggeriene for å finne ut hvilket som lager det beste ølet.

Et bryggeri skiller seg ut fra resten og resultatet overrasket dommerne. For tross stor konkurranse de siste årene er det det største og mest kjente bryggeriet, Nøgne Ø, som nesten tar storeslem og vinner to av tre kategorier.

– Det var øl det var vanskelig å spytte ut rett og slett, sier Jørn Idar Almås Kvig, som er ølblogger og en av dommerne.

Det var de seks største mikrobryggeriene i Norge som ble testet: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Austmann, Kinn og Lervig. Hvert bryggeri ble testet i kategorien India Pale Ale, Hveteøl og Stout/Porter.

Matkontrollen sendes torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Store forskjeller

Nøgne Øs IPA og hveteølen Wit er de panelet liker best. India Pale Ale får 76 poeng og Wit får 81 poeng.

Kinn sin hveteøl, Jubileum, og india pale ale, Vestkyst, er i midlertid tett bak og seiler opp på en andre plass. Også det litt mindre bryggeriet Austmann gjør det også bra i de to kategoriene.

I Porter/stout-kategorien er det Lervig sin Konrad’s stout, som går av med seieren. Den er imidlertid den eneste av de seks ølene som er sterkøl, ettersom Lervig ikke har en porter eller stout i butikk-styrke. Dette kan være avgjørende for resultatet. Samtidig er det kun to poeng som skiller første og andre plassen, og det er Nøgne Øs Havrestout som puster Lervigs Konrad’s stout i nakken.

Dårligst ut av testen kommer Austmanns Kaffeporter med 43 poeng og Haandbryggeriets IPA med 47 poeng.

Overraskende vinner

Per Øyvind Arnesen, leder av Norbryggs dommerkomité og en av dommerne, er overrasket over at Nøgne Ø, som er det største bryggeriet, gjør det best i testen.

– For det har blitt veldig mange flinke bryggerier etter hvert. De andre bryggeriene begynner også å komme seg i nærheten av det Nøgne Ø kan, sier han.

Kvig er ikke like overrasket.

– Det er mange som glemmer at Nøgne Ø fortsatt lager noe av den beste ølen i Norge, i denne eksplosjonen av nye bryggerier. Så sånn sett er det gøy å utrope dem som vinner.

Slik ble testen gjennomført

Testpanelet bestod av tre personer som alle har erfaring med dømming av øl. Jørn Idar Almås Kvig, som er blogger og forfatter av Ølboka, Ingrid Elisabeth Skistad, som er produktutvikler for akevittprodusenten Arcus og har vært brygger for Nøgne Ø og Per Øyvind Arnesen, som er leder av Norbryggs dommerkomité som arrangerer NM i hjemmebrygging.

De tre blindtestet øl fra de seks største mikrobryggeriene i landet. Hvert av de seks bryggeriene testes i tre kategorier: India Pale Ale, Hveteøl og Stout/Porter. Dermed smakte panelet seg gjennom 18 øl. Det var ølen som er mest tilgjengelig eller som det selges mest av som ble valgt ut til testen der det fantes flere øl innenfor samme kategori fra samme bryggeri.

Ingen av dommerne visste hvilke bryggerier som var med i testen.

Slik smaker man på øl

For å sørge for at alt gikk riktig for seg ble testen overvåket av Norges første Ølsommelier. Han er også ølkursansvarlig på Smakselv hvor testen foregikk.

Arnesen forklarer at når man smaker på øl skal man aller helst skal ha et ølglass formet som en tulipan og at lukting er like viktig som selve smakingen.

– Man snurrer litt på glasset med øl i. Lukter. Kjenner på aromane. Så tar man en veldig god fin slurk, sier Arnesen.

Han jobber ølen godt rundt i munnen før han spytter den ut igjen.

– Enten man da velger å spytte ut, eller svelge, så er det viktig å puste inn gjennom nesa. For da får du opp masse aroma som kommer inn bakveien, og da kjenner man det fulle og det hele, smiler han.

– Og hva karaktiserer et godt øl?

– Det er at du vil drikke mer av den, smiler Arnesen.

Han har imidlertid en klar oppfordring til folk, for å finne fram til sin favoritt:

– Kjøp en nytt øl hver gang du er og handler. Spør gjerne de ansatte og prøv nye stiler hele tiden. Jeg ville gått på Vinmonopolet, for der har de best kompetanse.

Hvilke øl passer til hva?

I tillegg til humle er det malttypen i ølet som bestemmer smaken. Hvetemalt brukes i hveteøl, som passer til fisk og skalldyr. Byggmalt brukes i typisk pils og IPA, som passer til fet og sterk mat. Sjokolademalt, som er byggmalt som er brent etter at den er tørket, brukes i mørke øltyper som porter og stout og passer til desserter og sjokolade.

Hveteøl

 • Wit, Nøgne Ø: 81 poeng. Dommernes kommentar: Rene smaker, lett, smak av sitrus og koriander, god balanse og godt krydret
 • Jubileum, Kinn: 74 poeng. Dommernes kommentar: Fruktpreget med smak av banan, lett, god syre og godt balansert.
 • Utpå, Austmann: 71 poeng. Dommernes kommentar: lett og brusende, lukter mye, smak av banan og mye frukt, litt lite hvetepreg.
 • Bavaria, Haandbryggeriet: 64 poeng. Dommernes kommentar: Enkel, men helt grei, kanskje litt endimensjonell, smak av gummi og banan.
 • White Dog, Lervig: 61 poeng. Dommernes kommentar: Også enkel, men helt ok, litt søt, lett fruktig smak, litt lav syre.
 • Witbier, Ægir: 59 poeng. Dommernes kommentar: Litt mer gjærpreg, lett, kort og metallisk ettersmak, ubalansert og endimensjonell.

IPA

 • India Pale Ale, Nøgne Ø: 76 poeng. Dommernes kommentar: Fin humle, godt balansert, ikke for tung, tørr ettersmak med god bitterhet.
 • Vestkyst, Kinn: 69 poeng. Dommernes kommentar: Lett bitter, kunne hatt mer humle i aromaen, behagelig munnfølelse, smak av lakris/anis.
 • Humledugg, Austmann: 68 poeng. Dommernes kommentar: Vanskleig å spytte ut, tørr, lett sitruspreg, fin bitterhet i ettersmak,
 • Galaxy IPA, Lervig: 62 poeng. Dommernes kommentar: Lett sitrus og kvae smak, god bitterhet og lett sødme i ettersmak, litt uryddig.
 • India Pale Ale, Ægir: 56 poeng. Dommernes kommentar: Lett og enkel, mangler fylde, passe bitterhet og sødme i ettersmak.
 • Fyr og flamme IPA, Haandbryggeriet: 47 poeng. Dommernes kommentar: Leskende, men litt lite humle og fruktsmak, lett, upersonlig.

Porter/Stout

 • Konrad’s Stout, Lervig: 73 poeng. Dommernes kommentar: Kompleks, smak av lakris, sjokolade og kaffe, høyere alkoholprosent enn de andre, fyldig.
 • Havrestout, Nøgne Ø: 71 poeng. Dommernes kommentar: Smak av lakris og plomme, balansert, kremete, lett og leskende.
 • Svart Hav, Kinn: 67 poeng. Dommernes kommentar: Fin fylde, smak av sjokolade, kaffe og frukt, leskende.
 • Sumbel Porter, Ægir: 64 poeng. Dommernes kommentar: Litt for lett, litt syrlig, endimensjonell, smak av nøtter, tørket frukt og sjokolade,
 • London Porter, Haandbryggeriet: 61 poeng. Dommernes kommentar: Litt upersonlig og enkel, mangler kropp, lett røykpreg i smaken, smak av lakris og sjokolade.
 • Kaffeporter, Austmann: 43 poeng. Dommernes kommentar: Ubalansert, tørr, for dominerende kaffesmak.