Presenterer ny politireform i dag

Regjeringens nye politireform reduserer trolig antall politidistrikt fra 27 til 12.

ENDRINGER: Lekkasjer til mediene tyder på at norsk politi står overfor store strukturelle endringer hvis reformen blir gjennomført. Foto: Politiet / NTB scanpix
ENDRINGER: Lekkasjer til mediene tyder på at norsk politi står overfor store strukturelle endringer hvis reformen blir gjennomført. Foto: Politiet / NTB scanpix

SISTE: Statsminister Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen og justispolitisk talskvinne Iselin Nybø i Venstre har kalt inn til pressekonferanse om den nye politireformen klokken 18.

Både Høyre og Frp bekreftet tidligere i dag at de skal avholde gruppemøte om saken i ettermiddag. Det er ventet at partiene skal ta stilling til forslaget til ny politireform, som er forhandlet frem av H, Frp og Venstre.

Etter det TV 2 erfarer innebærer forslaget å redusere antall politidistrikt til 12. I dag er det i alt 27 politidistrikt i landet

Udramatisk brudd

Mandag kom melding om at Venstre hadde brutt ut av forhandlingene. Det stemmer ikke, ifølge partiet.

– Det er ingen dramatikk i dette. Dette utspillet kommer ikke fra meg, sier Nybø til TV 2, som forhandler for Venstre med Høyre og Frp.

Det var tirsdag morgen uklart hvorfor Venstre valgte å avbryte forhandlingene, tre timer ut i møtet helt i sluttfasene av den meget tidkrevende prosessen med politireformen.

Partiets forhandlingsdelegasjon skal ha hatt behov for ytterligere interne avklaringer før de eventuelt setter navnetrekkene sine på den endelige avtalen.

– Vi har en god dialog, og politireformen er nært forstående. Jeg har alltid dialog med mine Venstre-kolleger på Stortinget, sier Nybø til TV 2.

Lekkasjer til mediene tyder på at norsk politi står overfor store strukturelle endringer hvis reformen blir gjennomført. Blant annet ønsker regjeringen å redusere antall politidistrikter fra 27 til tolv, sentralisere distriktsledelse og gi politimesterne ansvaret for hvor det skal være lensmannskontorer.

Positive i Rogaland

Politimester i Rogaland Hans Vik er positive til signalene som kommer om politireformen.

– Hvis det blir den løsningen som det ser ut for nå så er den helt i samsvar med det vi anbefalte i vårt høringssvar. Vi får en større enhet og får effektiviseringsgevinster av en felles operasjonssentral og stillinger som vi ikke trenger dobbelt opp av, sier Hans Vik til TV 2.

Forslaget som nå ligger på bordet innebærer at Rogaland politidistrikt blir slått sammen med Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

– Så seint som i 2011 var vi negative til en sammenslåing. Men beslutningen om å bygge tunell og få en landfast forbindelse mellom Stavanger og Haugesund gjør det naturlig å binde politiressursene mer sammen, sier Hans Vik.

– Akseptabel løsning

Også Politiets Fellesforbund er positive til ny organisering.

– Av de alternativene som har kommet opp så synes jeg dette er en akseptabel løsning. Det viktigste for oss er å gi publikum en best mulig tjeneste. Vi må både ha et aksjonspoliti som er gode når et smeller, vi må være gode på etterforskning og vi må ha nok tilstedeværelse til å drive med forebygging, sier lokallagsleder i Rogaland politidistrikt Erlend Ravndal Bjørnestad til TV 2.

Politiets Fellesforbund i Rogaland er også positive til signalene om at en ny politimester skal få større muligheter til å utforme politidistriktet og selv kunne treffe beslutninger om organisering og antall tjenestesteder.

– Vi har en svært kompetent og klok politimester i vårt politidistrikt som åpenbart vil kunne ha meninger om hvordan vårt distrikt skal se ut. sier Erlend Ravndal Bjørnestad.

– Har ment dette i mange år

Politimester i Vestfold, Christine Fossen mener dette er det riktige å gjøre. 

– Vestfold, Telemark og Søndre-Buskerud har ment dette i mange år at disse distriktene bør slås sammen. Det handler om at politiet i dag er veldig desentralisert, ikke har gode nok spesialistmiljøer, sier Fossen til TV 2. 

– Skal vi være gode på narkotika, familievold og seksuelle overgrep mot barn, så trenger vi fagmiljøer, og det kan vi få ved å slå sammen og bli større enheter.

Har alt lagt ned lensmannskontorer

I Vestfold politidistrikt har man allerede lagt ned lensmannskontorene og opprettet politistasjoner i stedet.

– Operasjonssentralen er blitt bedre rustet til å håndtere saker i hele distriktet. Strukturen må omlegges, det handler ikke bare om lensmannskontor, sier Fossen.

Politimester i Telemark, Rita Kilvær, understreker at forslaget foreløpig er på spekulasjonsstadiet, men blir det slik som det er presentert, er det i tråd med forventningene til distriktet.

– Den største fordelen er at vi har mulighet til å bli mer profesjonelle på viktige kriminalitetsområder ved at man kan spesialisere seg i større grad, sier Kilvær til TV 2.

– Jeg tenker da blant annet på etterforskning i forhold til mobile vinningskriminelle, seksuelle overgrep og krimtekniske undersøkelser.

Data- og mobilkriminalitet

Kilvær mener også at kriminalitetsbildet har endret seg så mye at man vil trenge spesialister også på IKT området.

– Se bare på kriminalitet i forhold til databruk og mobiltelefoner hvordan det har utviklet seg.

– Vi kan få stor gevinst på å slå oss sammen i forhold til det.

Politimesteren i Telemark mener også at det er et behov for reduksjon i forhold til lensmannskontorer i distriktet.

– I dag har vi 16 kontorer i 18 kommuner, det er mye, men vi skal finne balansen i samarbeid med kommunene.

Overmoden for ny reform

Tormod Bakke, politimester i Hedmark, synes tiden er overmoden for denne reformen. 

– Vi har hatt godt samarbeid mellom politidistriktene i Hedmark og Oppland. Reformen betyr at vi må formalisere samarbeidet enda mer, sier Bakke til TV 2.

– Vi har etterspurt i mange år en fullmakt til organisere oss internt. Blant annet enheter, hvor mange kommuner skal en lokal driftsenhet dekke.

Han understreker at det ikke vil bli noen dramatiske endringer på de forskjellige enhetene.

– Langt, men overkommelig

Også politimesteren i Salten er positive til den nye reformen.

– At Nordland skilles ut som et eget politidistrikt er bra, nærhet mellom politimester og befolkningen er viktig, sier Geir Ove Heir til TV 2.

For en politimester er det viktig å ha en nærhet og tett dialog med beslutningstakere og samfunnsaktører innen beredskap,
som for eksempel hovedredningssentralen for Nord-Norge, Forsvarets Operative Hovedkvarter og fylkesmann. Disse ligger i Bodø kort vei fra politihuset.

– Det skal bli mer synlig og uniformert politi der folk bor, sier Heir.

Verken Venstre eller regjeringspartiene har gjort seg tilgjengelige for å klargjøre situasjonen rundt forhandlingene, og om politireformen eventuelt må utsettes ytterligere. Den skal etter planen oversendes Stortinget onsdag.

(©TV 2/NTB)