I FORM: Finn Hågen Krogh er i storform, men får ikke gå åpningsdistansen i VM.    AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / HENRIK MONTGOMERY
I FORM: Finn Hågen Krogh er i storform, men får ikke gå åpningsdistansen i VM. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / HENRIK MONTGOMERY

Krogh ble vraket til 30 kilometeren

Finn Hågen Krogh viste storform før VM. Men ble vraket til skiathlon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finn Hågen Krogh gikk en strålende 15-kilometer i Östersund, men ble likevel vraket til 30 kilometer med skibytte i VM.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er i mitt livs form. Jeg er helt klart i mitt livs form for øyeblikket, sa han til TV 2 etter triumfen.

Men det er først og fremst 15-kilometeren og sprintstafetten Krogh kan håpe å få gå i Falun.

Usikker på Sundby
Og landslagsledelsen hadde på forhånd gitt beskjed om at rennene i Östersund ikke ville ha noe å si for VM-uttaket. Derfor kom nok en del av utøverne dit tung av trening. Noen kom også fra høydetrening.

Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug utgjør det norske laget til det første distanserennet i VM.

Landslagssjef Trond Nystad forklarer hvorfor det ikke ble plass til Krogh.

– Det er en liten taktisk vurdering. For dagen etter er det teamsprint, hvor han er veldig aktuell. Siden Petter og Martin, som også er aktuelle for teamsprint også skal gå, så er det dumt å legge alle eggene i samme kurven og håpe at alle tre kan overleve en hard tremil og så gå teamsprint etterpå, forteller han.

– Et veldig fornuftig uttak
TV 2s ekspert Johan Kaggestad mener det er en smart vurdering.

– Det synes jeg er et veldig fornuftig uttak. For vi må se hele VM under ett. Finn Hågen Krogh er sterk kandidat på teamsprint. Der vil han være en skikkelig ressurs for det norske laget. Og så er han ganske sikkert også tiltenkt en rolle på 15 kilometer klassisk. Jeg tror det er lurt å hvile det gullegget. Han var verdens beste skiløper forrige helg, men Norge har et strålende lag. Jeg tror det er lurt å passe på at Krogh er i kjempeslag til teamsprinten, sier han.

Mest usikkerhet er det rundt formen til Johnsrud Sundby.

– Han er nok usikker på formen, men jeg tror han er på stigende. Pilen peker i rett retning, sier Trond Nystad om Johnsrud Sundby.

– Et gledelig problem
Nystad innrømmer at det har vært usikkerhet rundt uttaket.

– Usikkerhet er det alltid. Å ta ut tolv stykker til VM er relativt enkelt. Det å ta ut til enkeltutøvere til hver distanse, det er vanskelig. Det er vanskelig fordi det har vært så mange gode norske utøvere hele sesongen. Men det er et gledelig problem, sier han til TV 2.

Det var ingen store overraskelser da Egil Kristiansen presenterte sitt lag til skiathlon-øvelsen.

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Martine Ek Hagen er de fem løperne som stiller til start.