Billig-taco best i test

Det finnes mange forskjellige tacosett. Prisforskjellene er enorme. Billigproduktet slår de kjente merkevarene i tacotest i «Matkontrollen».

For mange blir ikke helgen den samme uten taco. Vi spiser 267 tonn meksikansk mat per uke, ifølge analysebyrået Nielsen.

Taco er mest populært blant barna; i 2014 kåret norske barn taco til Norges nasjonalrett for dem.

TV 2-programmet «Matkontrollen» har testet seks forskjellige tacosett. Tacosettene er handlet inn fra forskjellige dagligvarebutikker. Et tacosett inneholder tacoskjell, kryddermiks og tacosalsa.

De billigste tacosettene, som First Price og Rema 1000, koster bare 6 kroner, mens det dyreste, Santa Maria, koster 32,9 kroner.

– Må smake taco

I løpet av et knapt år har flere meksikanske restauranter åpnet i Oslo. Og de serverer tacos slik de gjør det i Mexico. To av medlemmene i dette testpanelet er kjøkkensjefer i tacorestauranter i Oslo. Også en hobbykokk skal vurdere texmex-produktene.

Ekspertpanelet ser etter det som er normalt viktig i matopplevelsen.

– Det er sødme, syrlighet og saltinnhold. Det viktige er konsistens, munnfølelse og ferskhet, sier Jørgen O. Grann, kokebok-forfatter og hobbykokk.

– Tacosett må inneholde gode krydder. Det må smake taco, sier Johan Lund, som er kjøkkensjef ved en av tacorestaurantene i Oslo, Tacomisson.

For Jan Dahdji, som eier tacorestauranten Taqueria i Oslo, er smaken først og fremst viktig.

– Men prikken over i-en er salsa. Skjellet skal ikke være tørre og for salte. Det må smake ferskt, sier han.

Samstemt panel

En av kokkene på Grilleriet tilberedte tacoen etter oppskriften på alle pakkene. Vi bruker samme type kjøttdeig. For at smaken i krydderet skal komme frem blir ikke dette testpanelet servert annet tilbehør enn det som er i tacosettet.

Testen ble gjennomført som en blindtest.

Ekspertpanelet vårt var veldig samstemte. I bunn havnet flere av billigskjellene. Dårligst ut kom innholdet i tacosettet X-tra fra Coop, som ikke falt i smak hos våre tacoeksperter.

– For min del var ikke smaken noe galt, men konsistensen på kjøttet trakk ned. Synes det var ekkelt rett og slett. Salsaen smakte egentlig bare vann, sier Dahdji.

Heller ikke likte de tacosettet fra Matmesteren.

– Her fikk jeg gryterett følelse av å se på kjøttet, sier Dahdji.

– Sausen så ikke bra ut. Skjellet smakte fisk, og den lukter heller ikke bra, sier Lund.

Men billig kan også være bra. First Price som koster seks kroner havner på midt på treet, sammen med de kjente merkene Santa Maria og Old El Paso.

Aller best smakte et av de billigste, nemlig Rema 1000 sitt tacosett. Pakken koster bare 6 kroner.

– Synes den skilte seg litt fra de andre. Den så braut, hadde helt ok skjell, sausen var syrligere og friskere. Kjøttet var også bra. Hele minnet meg litt om Mexico, med syrlig kombinasjon og salt, sier Dahdji.

>

Testpanelet:

Johan Lund, kjøkkensjef Tacomisson på Revolver i Oslo
Jørgen O. Grann, kokebok-forfatter og hobbykokk
Jan Dahdji, Chef/Co-owner Taqueria