NYTT FLY: Nord-Koreas-leder Kim Jong Un på plass i sitt nye fly, som er sirlig pusset opp. REUTERS/KCNA
NYTT FLY: Nord-Koreas-leder Kim Jong Un på plass i sitt nye fly, som er sirlig pusset opp. REUTERS/KCNA

Her er Kim Jong-un sitt «Air Force Un»

Leder i Nord-Korea har fått nytt fly, som egentlig er et gammelt sovjetisk fly fra 60-tallet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang er det publisert bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-un inne i sitt nye privatfly, av typen Iluyshin ll-62.

PÅ BEFARING: Kim Jong-Un besøkte et nytt byggeprosjekt i Pyongyang, og brukte sitt nye fly i den forbindelse.  AFP PHOTO / KCNA via KNS    REPUBLIC OF KOREA
PÅ BEFARING: Kim Jong-Un besøkte et nytt byggeprosjekt i Pyongyang, og brukte sitt nye fly i den forbindelse.  AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA

Bildene er publisert av det statlig eide nyhetsbyrået Korean Central News Agency og slippes i forbindelse med bursdagen til Jong-uns avdøde far, Kim Jong-Il. 

Ifølge Daily Mail er flyet døpt «Air Force Un».

Gammel modell 

Flyet ble tatt i bruk da Kim Jung-un var på reise for å observere en nytt byggeprosjekt i Pyongyang denne helgen.

Det «nye» flyet har blått teppe på gulvet, hvitt interiør og hvite lenestoler i skinn. På et av bildene poserer Jong-un velvillig mens han diskuterer med sine kolleger på sin nye arbeidsplass og transportmiddel. 

Flytypen, som første gang ble produsert allerede i 1962, var et vanlig passasjerfly. Det ble produsert frem til 1994. I tillegg brukte både Sovjetunionen og Tsjekkoslovakias statsleder det samme flyet som sine privatfly.

Passasjerflyene tok normalt 200 passasjerer, men Jong-un sitt fly er bygget om etter statslederens ønsker. Allerede i mai i fjor viste Kim Jong-un fram flyet fra utsiden. 

Skal til Moskva 

I dag er flytypen sjeldent i bruk, og kan kjøpes for omkring 65.000 pund. Flyet er lite populært på grunn av sitt høye kostnadsnivå og alder, og anses for å være utdatert på mange felt. 

Senere i år skal Kim Jong-un på statsbesøk til Moskva, og flyet er trolig et av få i Nord-Korea som kan fly distansen mellom Nord-Korea til Russland uten å måtte mellomlande. 

Kim Jong-Il, faren til den nåværende statslederen, hadde flyskrekk og brukte derfor tog i forbindelse med sine statsbesøk. Fram til i dag har ikke Kim Jong-un hatt et eget fly, men har i praksis kunnet bruke fritt av landets flypark.