FARLIG OVERVEKT: Å være eller spise seg overvektig under graviditeten kan skape store helseproblemer for barnet, viser ny forskning. Foto: Andrew Matthews / NTB Scanpix
FARLIG OVERVEKT: Å være eller spise seg overvektig under graviditeten kan skape store helseproblemer for barnet, viser ny forskning. Foto: Andrew Matthews / NTB Scanpix

Derfor bør du ikke «spise for to» under graviditeten

Ny forskning viser at gravide som spiser mer enn vanlig under graviditeten kan påføre barnet store helseproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Babyer født av mødre som spiser seg overvektige under de siste månedene av graviditeten har større sannsynlighet for å få hjerte- og karsykdommer, diabetes og slag. Det er konklusjonen i et stort europeisk forskningsprosjekt om overvekt, skriver avisen Daily Mail.

«Å spise for to» er tett forbundet med graviditet, men ekspertene advarer på det sterkeste mot å leve etter det kjente uttrykket.

– Dette prosjektet har understreket viktigheten av både å unngå overvekt før graviditeten, samt å unngå unødvendig vektøkning mens man er gravid, sier Dr. Patricia Iozzo, ved institutt for klinisk fysiologi i Pisa til Daily Mail. Hun leder forskningsprosjektet.

Mye ny kunnskap

I prosjektet har forskere sett på mer enn 13.000 mennesker født på 1930- og 40-tallet og fram til i dag. Studier har blitt utført i flere europeiske land, og man har etter hvert kommet fram til mye ny kunnskap omkring graviditet og overvekt. 

For eksempel er det ikke bare større sjanse for å utvikle diverse fysiske sykdommer man fant hos barn som ble født av overvektige mødre. Disse barnene har også større sjanse for å få psykiske plager.

Morkake med svakere beskyttelse

Forskere ved universitetet i Edinburgh fant nemlig at morkaken hos mødre som hadde et kosthold bestående av mye fett gav barnet dårligere beskyttelse mot stresshormonet kortisol.

Det medfører at avkommet har større sannsynlighet for å få humørsvingninger og andre psykiske plager når de blir voksne.

Etterlyser tiltak mot overvekt

Hovedkonklusjonen i rapporten er at nye tiltak for å unngå overvekt blant kvinner som er i sin «fruktbarhetsalder» må utvikles raskt. Særlig blir nødvendigheten av fokus på et sunt kosthold under graviditet vektlagt.

– Kvinner som er overvektige trenger støtte for å finne gode tiltak som kan hjelpe dem nå en mer ideell vekt før de blir gravide, sier sjefsjordmor Louise Silverton, ved Royal College of Midwives til Daily Mail.