MARSBOER: Robin Andre Ingebretsen har danket ut over 200.000 personer på sin ferd mot Mars. Foto: Ap/privat
MARSBOER: Robin Andre Ingebretsen har danket ut over 200.000 personer på sin ferd mot Mars. Foto: Ap/privat

Norske Robin (20) videre i kampen om å flytte til Mars

20-åringen er en av hundre som er videre i kampen om å bosette seg på den røde planeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bak prosjektet Mars One står en ideell organisasjon som skal etablere permanente bosettinger på Mars. I 2013 begynte letingen etter de første astronautene.

Nå er 202 586 søkere blitt til 100.

Én av dem er 20 år gamle Robin Andre Ingebretsen fra Stavanger.

– Helt uvirkelig

40 deltakere skal etter hvert velges ut, og skal trene for reisen i åtte år, skriver IndependentDet hele skal etter planen finansieres av et realityshow. Det er TV-seerne som skal stemme frem det endelige mannskapet på fire, som skal reise til den røde planeten i 2025.

Deretter skal fire nye personer sendes til Mars annenhvert år, om alt går som det skal.

– Vi ønsker å kartlegge alt om disse personene, og forstå hvorfor de ønsker å bosette seg på Mars og hvor godt mentalt innstilt de er til å gjennomføre det, sa Norbert Kraft fra Mars One etter forrige utvelgelse

50 menn og 50 kvinner har bestått testene.

Robin var 18 år gammel da han søkte om å få være med på reisen for to år siden. Fredag fikk han vite at han gikk videre, men han har måttet holde det hemmelig for alle frem til offentliggjøringen i dag.

– Jeg har holdt på å sprekke, men det har gått bra. Nå føles det bare helt uvirkelig, jeg føler at jeg drømmer, sier han til TV 2.


Skeptiske foreldre

20-åringen sier han håpet å gå videre, men at han har forsøkt å ikke ha for høye forventninger. 

– Om et par måneder begynner vi med trening, alle hundre. Så plukker de ut de som er best egnet. Frem til det kan jeg ikke gjøre annet enn å vente.

Ingen av de som reiser til Mars får mulighet til å vende tilbake til jorden. 

– Foreldrene mine har ikke så lyst til at jeg skal reise. Det er nesten så de håper litt at det skjer noe så jeg ikke kan reise. Men de støtter meg jo. Dette har vært drømmen min siden jeg var liten, forteller Robin.

Nordmannen Eric Seedhouse (49), som fortsatt var med i andre runde, gikk ikke videre denne gangen. 49-åringen er utdannet forsker innen romfart, driver med ekstremsport og har i tillegg skrevet bok om å bosette seg på nettopp Mars.