Når det er så mange parkeringsplasser å velge mellom, er det ikke alltid like lett å huske hvor en stod parkert. Illustrasjonsfoto, Romerikes Blad
Når det er så mange parkeringsplasser å velge mellom, er det ikke alltid like lett å huske hvor en stod parkert. Illustrasjonsfoto, Romerikes Blad

Bilen ble meldt sjålet – stod på samme sted i ni måneder

Kvinnen fant ikke bilen i parkeringshuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen kom tilbake fra flyreise, men fant ikke bilen i parkeringshuset. Ni måneder etter at den ble meldt stjålet, reagerte andre reisende på den nedstøvede bilen.

Politiet på Gardermoen bekrefter den utrolige historien som nærmest er som hentet ut fra en velkjent Seinfeld-episode.

– Den var en kvinne som parkerte i parkeringshuset nærmest terminalen i mai 2014. Hun var borte i kort tid, ikke mer enn et døgn. Da hun landet på Oslo Lufthavn igjen, lette hun etter bilen uten å finne den, forteller vaktleder Lars Nideng ved Gardermoen politistasjon, til Romerikes Blad.

Fant den i samme etasje

Denne uka ble bilen funnet. Hvor?

I parkeringshuset nærmest terminalbygget på Gardermoen.

– Det var en annen som bruker å parkere der som meldte om bilen. Vedkommende så at den sto der uke etter uke og reagerte. Da vi tok en nærmere titt, så var den ganske så nedstøvet. Alt tyder på at den har stått der lenge og at den ikke har vært ute av parkeringshuset siden mai, sier Nideng.

Bilen det er snakk om, er en Mini Cooper. Det er riktignok ikke en bil som ruver mest inne i parkeringshuset, men hvorfor hun ikke klarte å finne igjen bilen er en gåte.

– Det er ikke slik at hun ikke har lett etter den. Hun har til og med fått med seg parkeringsselskapet – Europark – til å lete i parkeringshuset. Loggen fra den gangen viser at de lette i tredje etasje. Det var der bilen ble funnet denne uka. Hun visste altså etasjen, men det er jo ganske stort her. Det er tydelig at de ikke har lett der bilen faktisk sto. Det er mange biler, og er man stresset, så kan det være vanskelig å finne bilen, sier Nideng.

Etter hvert ble bilen meldt stjålet.

– Vi har ikke vært i kontakt med kvinnen. Vi antar at hun har fått et forsikringsoppgjør i saken, og nå er det opp til forsikringsselskapet å ta en prat med henne. Vi vet ikke om de krever noe tilbake, sier Nideng.

For ordens skyld: Døgnprisen i P10 er 324 kroner. Det ville altså blitt en rimelig stiv pris å parkere der så lenge.

Som Seinfeld

Nå skulle man nesten tro at denne historien er for god til å være sann, og hendelsen minner om den legendariske Seinfeld-episoden «The Parking Garage» der Jerry, George, Elaine og Kramer ikke klarer å finne igjen bilen etter å ha parkert i parkeringshuset ved et kjøpesenter i New Jersey.

Episoden er av flere kåret til en av de ti beste av Seinfelds 180 episoder.

Nettstedet Gismodo lagde i sin tid en oversikt over ti klassiske Seinfeld-episoder som ikke kan skje med dagens moderne teknologi, og der havnet nettopp den episoden på andreplass.

Ikke uvanlig

Men faktisk er ikke fenomenet så uvanlig.

Romerikes Blad skrev om en tilsvarende sak fra Gardermoen i 2010. Og en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for If Skadeforsikring, viser at halvparten av oss én eller flere ganger har glemt hvor vi satte bilen. Det er i de store parkeringshusene vi sliter mest. 17 prosent har lett etter bilen i kjøpesenterparkeringer og store parkeringsplasser.

– Det er fort gjort å miste oversikten hvis parkeringsområdet har flere innganger og du ikke har vært der før. Kanskje du i tillegg er stresset og skal rekke en flyavgang eller en butikk før stengetid, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If til RB.

De fleste finner bilen sin etter hvert, men en del blir lurt av egen hukommelse.

– En gjenganger er at bileieren er sikker på hvor bilen sto, men husker feil og leter på feil sted. Det er også typisk at for eksempel mannen har parkert bilen, kona skal hente den, og så har de to ikke kommunisert godt nok, sier han.

20.000 parkeringsplasser

Noen ganger finner både forsikrings- og parkeringsselskapene nedstøvede biler som viser seg å være meldt stjålet. Og det har skjedd før at eieren har fått utbetalt erstatning.

– Eieren får bilen tilbake og må tilbakebetale erstatningen. Det er menneskelig å miste hodet hvis man ikke finner bilen sin der man trodde den skulle stå. Et godt råd er først å roe seg ned og så prøve å spole hukommelsen tilbake før man kontakter politiet, sier Clementz.

På Oslo Lufthavn er det 20.000 parkeringsplasser. I sommer opplyste administrasjonssjef Pål Gleditsch i EuroPark i en pressemelding at det hender de må hjelpe bileiere til å lete.

– Det beste er å ta med seg billetten når du har parkert i stedet for å la den ligge igjen bilen. I tillegg råder vi folk til å ta bilde av plassens bokstav og nummer, eller sende dem som tekstmelding til seg selv, sa han.

Les flere bilsaker i RBs motormagasin her

Les også: Betalt parkering for ett døgn – fikk bot etter 19 minutter