Tybring-Gjedde: – Mange etniske nordmenn flytter ut av Groruddalen

På syv grunnskoler i Oslo er andelen etnisk norske elever på under ti prosent. Frp-politikeren etterlyser tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samlet sett er det i Oslo kommune syv grunnskoler hvor andelen elever med minoritetsspråklig bakgrunn overstiger 90 prosent.

På den andre siden er det åtte grunnskoler hvor andelen elever med fremmedkulturell bakgrunn utgjør kun ti prosent.

Det viser ferske tall fra Utdanningsetaten i Oslo kommune. 

– Det verste her er at segregeringen forsterkes ved at veldig mange etniske nordmenn flytter ut av Groruddalen og andre steder på østkanten, og flytter enten vestover eller kanskje til Akershus. Da får du segregering, sier Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Frp.

– I tillegg vil jo de etnisk norske lærerkreftene forlate skolene med veldig stor innvandrerandel. Da blir det dobbel utfordringer. Regulering av innvandringspolitikken må til.

Se utviklingen ved å klikke her

Skylder på Ap

– Det er et problem med tanke på at vi alle har godt av å vokse opp sammen, på tvers av kulturbakgrunn. Det ville skapt mer fellesskap og mindre fare for motsetninger hvis man hadde en mer jevn fordeling i hele byen, sier stortingsrepresentant og leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, til TV 2.

Tybring-Gjedde mener Bøhlers parti har skylden for utviklingen. 

– Tallene forteller først og fremst at innvandringen til Norge og Oslo går altfor fort. Ap har styrt innvandringspolitikken i flere tiår, men det har også vært relativt stor tverrpolitisk enighet om tempoet. Nå ser vi resultatet av noe Frp har advart mot i årevis, nemlig segregering.

Høyre-byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Anniken Hauglie, mener osloskolene er god nok til å kompensere for forskjellene elevene har med seg.

– Mange av skolene med høy minoritetsandel, som er krevende faglig sett, gjør det langt bedre enn mange av de «hvite» skolene ellers i landet. Det er fordi vi jobber systematisk, mener hun.

Flere bytter skoler

Hauglie ser ingen grunn til at foreldre skal flytte barna til andre skoler.

– Jeg forstår at foreldre kan være usikre. Det å velge skole er et stort valg. Men jeg kan forsikre foreldreom at alle skolene i Oslo har et svært høyt faglig nivå.

Den påstanden mener Tybring-Gjedde er feil. 

– Det som Anniken Hauglie snakker om er et glansbilde. Det er ikke slik på alle disse skolene. At det faglige miljøet er så bra og at det er stadig mer kompetanse, det stemmer faktisk ikke.

Frp-politikeren har stor forståelse for at foreldre flytter barna til andre skoler. 

– Selvsagt. Skolen er mye mer enn bare det faglige innholdet. Det er alt som er utenfor skolen, samvær og fritidsaktiviteter, overnatting og bursdagsselskaper. Alle disse tingene som virker små, men som er veldig viktige for små barn.

Tybring-Gjedde sier politikerne må handle nå. 

– Man kan ikke ta symptomene ved utviklingen, man må ta problemene der de faktisk eksisterer. At innvandring går for hurtig, det kan man velge å gjøre noe med. Vi ser protester mot den raske innvandringen i hele Europa, det gjør at den nasjonale kulturen forvitrer. Dette har vi politikere et ansvar for. Nå må vi handle.