DREPT: Den 22 år gamle mannen politiet mener sto bak terrorangrepene i København lørdag, ligger her på bakken etter at han ble skutt og drept av politiet. Foto: Magnus Nøkland/TV 2.
DREPT: Den 22 år gamle mannen politiet mener sto bak terrorangrepene i København lørdag, ligger her på bakken etter at han ble skutt og drept av politiet. Foto: Magnus Nøkland/TV 2.

Terrorekspert: – En helt ny generasjon jihadister

Publiseringen og republiseringene av Mohammed-karikaturene har trigget nye oppfordringer fra al-Qaida til igjen og igjen å gå ut å drepe tegnerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Historisk går dette tilbake i tid og vi ser koblinger til gamle rekrutterings-nettverk for Irak. Det er på en måte den nye genrasjonen som får bensin av det som skjer i Syria, sier terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til TV 2

Sammen med Anne Stenersen har Nesser studert over 100 terrorangrep i Europa begått av ekstreme islamister fra 1994 til 2015. Forskningen viser at mange terrorangrep i Europa knyttes til publisering av Muhammed-karikaturer.

TERRORFORSKER: Petter Nesser er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. FOTO: FFI
TERRORFORSKER: Petter Nesser er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. FOTO: FFI

– Mange episoder knyttes til publiseringen av Muhammed-karikaturer i 2005, men antall hendelser har økt sammen med republiseringer de påfølgende årene, sier Nesser til TV 2.

Jyllandsposten

Det var i 2005 at den danske avisen Jyllandsposten trykket 12 karikaturer av profeten Muhammed. Publiseringen førte til store konflikter mellom vestlige land og den muslimske verden.

– Det vi ser i København nå er bare en av en lang rekke saker fra Danmark knyttet til Muhammed-karikaturerene, sier Nesser.

Eksempelvis ble karikaturtegneren Kurt Westergaard i 2010 angrepet i sitt eget hjem av dansk-somaliske Muhammed Geele. Geele brøt seg inn hos Westergaard og forsøkte å drepe ham med en kniv og en øks. Episoden er en av mange trusselrelaterte hendelser mot tegneren og den danske avisen Jyllandsposten.

I september samme år eksploderte en hjemmelaget bombe på et toalett tilknyttet Hotell Jørgensen i København. Tsjetsjenske Lors Doukaev ble pågrepet og senere dømt for terrorplaner mot Jyllandsposten.

Etter angrepet på Carlie Hebdo har al-Qaida tatt på seg skylden og sagt at det var hevn for bladets karikaturer av profeten Muhammed.

Hele spekteret

Et bredt spekter av ekstreme islamister bruker Muhammed-karikaturene som begrunnelse for terrorangrep i Europa.

– Det er jo ikke bare en gruppe som er ute etter å hevne profeten og bruke symbol-saken rundt Muhammed-karikaturene. Her finner vi både al-Qaida sentralt, lokale avdelinger, affilierte og uavhengige grupperinger som er aktive, sier Nesser til TV 2.

Små grupper og soloterrorisme

Målrettede terrorangrep i Europa begått av soloterrorister trekkes fram i et forskningsprosjekt Nesser og Anne Stenersen har gjort sammen på FFI.

– Det er hele spekteret som spiller seg ut når det gjelder gruppetilhørighet og modus operandi blant terroristene, sier Petter Nesser til TV 2.

70 prosent av de som opererer på egenhånd blir ikke oppdaget, viser kartleggingen til Nesser og Stenersen. 40 prosent av plottene i forskningsprosjektet er linket til soloterrorister.

– Angrepet i København er helt i tråd med trusselbildet. Enkle angrep mot symboltunge mål, sier Nesser til TV 2.

Tidligere var det vanlig med større og mer avanserte terrorplott som i Madrid i 2004 og London 2005.

– I angrepet mot Charlie Hebdo i Paris så vi en gruppe med brødreparet i tospann. I tillegg var det en soloterrorist, Amedy Coulibaly, som blant annet tok flere gisler på et supermarked i Paris. Disse hadde forskjellig gruppetilhørighet med både lokale forbindelser og forbindelser til grupperinger i utlandet, sier Nesser.

– Hvilke aksjoner likner mest på den i København?

– Mohammed Merah i Frankrike 2012 er ganske likt. Han gikk etter soldater først, men valgte senere, nærmest ved en tilfeldighet, å angripe den jødiske skolen, sier Nesser.

23 år gamle Merah drepte i 2012 sju personer på ti dager i Sør-Frankrike. Kjørende på moped, med et arsenal av våpen, jaktet han på soldater i og rundt byen Toulouse. En uke senere drepte han fire personer, tre av dem barn, på en jødisk skole i byen. Han ble dagen etter skutt og drept av fransk anti-terrorpoliti etter at han hadde barrikadert seg i sin egen leilighet.