DREPT: Den 22 år gamle mannen politiet mener sto bak terrorangrepene i København lørdag, ligger her på bakken etter at han ble skutt og drept av politiet. Foto: Magnus Nøkland/TV 2.
DREPT: Den 22 år gamle mannen politiet mener sto bak terrorangrepene i København lørdag, ligger her på bakken etter at han ble skutt og drept av politiet. Foto: Magnus Nøkland/TV 2.

København-terroristen ville reise til Syria

– Han var gjennomsyret av jødehat, sier en klassekamerat om den terrormistenkte 22-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske avisen Berlingske skriver mandag at Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) snakket åpenlyst om at han ønsket å reise til Syria for å kjempe med terrorgruppen Islamsk Stat. 

Dette gjorde at han havnet på den danske kriminalomsorgens lister over 39 radikaliserte dansker i fengsel. Denne listen ble også delt med PET, som er danskenes svar på PST. Kriminalomsorgen ønsker ikke å kommentere avisens opplysninger. 

En snau time før han utførte det første angrepet mot kulturhuset Krudttønnen, la 22-åringen ut en jihad-video på sin Facebook-vegg, skriver Ekstrabladet.

Videoen er en hymne om «sverdets jihad», og er lagt ut på en YouTube-kanal som ifølge avisen sympatiserer med terrorgruppen IS. 

– Jeg er like sjokkert som resten av verden, er den eneste kommentaren 22-åringens far vil gi til Jyllands-posten om sønnens ugjerninger.

Politiet opplyste på en pressekonferanse mandag at de aksjonerte mot en internettkafé søndag ettermiddag fordi gjerningsmannen var på kafeen fra klokken 22.00 til 22.25 lørdag kveld. Dette er altså i deler av tidsrommet mellom de to angrepene.

Hylles med blomster

På en pressekonferanse søndag uttalte Jens Madsen i PET at de ikke hadde kjennskap til at 22-åringen hadde vært i Syria tidligere. Der ble det likevel bekreftet at de kjente til mannen fra før av. 

Ifølge klassekamerater som Ekstrabladet har snakket med, var det ikke tilfeldig at en jødisk synagoge var et av målene hans: 

– Han var gjennomsyret av jødehat, og var veldig aggressiv når han snakket om Israel-Palestina-konflikten, forteller en klassekamerat til den danske avisen.

Aftonbladet skrev søndag kveld at flere personer har lagt ned blomster ved stedet der El-Hussein ble skutt av politiet tidlig søndag morgen. 

To personer varetektsfengslet

22-åringen skal  ha hatt tilknytning til den kriminelle gruppen Brothas, som har sitt tilholdssted rundt Mjølnerparken i København. Politiet ransaket flere leiligheter i dette området søndag, og på en av adressene fant politiet det de tror er våpenet som ble brukt i minst en av aksjonene.

To menn er nå siktet for medvirkning til drap, og varetektsfengslet i ti dager, melder Ekstrabladet. Politiet mener blant annet at de bistod 22-åringen med å anskaffe våpen, og hjalp ham med å holde seg skjult etter angrepene.