Oslo politidistrikt vedtar ikke bot for batongbruk

Oslo politidistrikt enig i kritikken fra Spesialenheten, men krever ytterligere etterforskningsskritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror ikke at jeg er den eneste dette har hendt med, sier 28-åringen i et intervju TV 2 har fått tilgang til. 

I tre minutter holder politibetjentene batongene i munnen på 28-åringen som tidligere er kjent for politiet. Få minutter senere faller mannen i bakken, og senere skal han ha hostet opp blod og hatt problemer med å spise i nesten tre uker. For denne brutale pågripelsen i mai 2013 risikerer nå Oslo-politiet en foretaksstraff på 80.000 kroner.

Vitne filmet

Filmskaper Shane ble vitne til hendelsen fra stuevinduet og filmet hele episoden. Han lager nå en dokumentarfilm, hvor han setter kritisk søkelys på politivold i Norge. TV 2 har fått tilgang til et intervju med den 28 år gamle mannen som ble utsatt for den svært røffe behandlingen. 

– Jeg så ut av vinduet og så to politifolk som holdt en afrikansk mann nede. De tvang en batong ned i halsen på ham. Det så ut som et overgrep, har vitne og nabo, Shane Alexander Caldwell, tidligere sagt til TV 2.

Bortvist

Ifølge politiets rutiner skulle mannen bli tatt hånd om av helsepersonell etter den brutale episoden. I stedet ble han kjørt ut av sentrum. Ifølge fornærmede ble han kjørt til skogs, hvor han måtte bruke 20 minutter på å gå og 45 minutter i buss for å komme tilbake til sentrum. Politiet selv kan ikke redegjøre for hvor mannen ble bortvist, annet enn at han ble kjørt relativt langt utenfor Ring 3 i Oslo.

Politibetjentene har i avhør fortalt at denne fremgangsmåten er vanlig på jakt etter narkotika i munn.

Politiet fant aldri noen narkotika og halvannet år senere er saken mot de to betjentene henlagt etter bevistets stilling.

Kritisk

Tidligere sjef for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, er klar på at politiet nå må lage tydelige retningslinjer for hvordan politibetjenter skal håndtere slike situasjoner.

– Nå må ledelsen i politiet gå igjennom instruksverket og få hver politibetjent til å forstå at dette ikke er akseptabelt, sier han til TV 2.

Ber Spesialenheten etterforske mer

Ifølge et brev fra Oslo politidistrikt til Spesialenheten for politisaker har de bedt om at det gjøres ytterligere etterforskningsskritt i saken. De har også meddelt Spesialenheten at de ikke vedtar foretaksstraffen som er varslet. De skriver i brevet at det er vanskelig å ta standpunkt til mulig foretaksstraff på bakgrunn av etterforskningsmaterialet. 

– Vi er enig i kritikken fra Spesialenheten mot de beskrevne handlingene, men mener at saken ikke er tilstrekkelig opplyst til å ta stilling til foretaksstraff, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i en pressemelding.

Oslo politidistrikt fikk varsel om foretaksstraff den 27. januar i år. Der kom det fram at Spesialenheten for politisaker er av den oppfatning at handlingsforløpet samlet sett var av en slik karakter at det er grunnlag for å reagere med straff.

Godtar ikke bot

Oslo politidistrikt er overrasket over at Spesialenheten har kommet til at de beskrevne handlingene er praksis i Oslo politidistrikt, og derfor straffbare for foretaket.

– Vi mener blant annet denne påstanden fra Spesialenheten ikke er godt nok dokumentert, og ber dem derfor etterforske mer, sier Sjøvold.

Han legger til at dersom ytterligere undersøkelse dokumenterer Spesialenhetens påstander vil vi ta ansvaret for det. Det har vært gjort flere presiseringer til ansatte om at dette ikke er en akseptabel fremgangsmåte.