IMAM: Den britiske imamen Anjem Choudary har tusenvis av tilhengere og jobber for å innføre Sharia-lover i flere land i Europa. Foto: AP
IMAM: Den britiske imamen Anjem Choudary har tusenvis av tilhengere og jobber for å innføre Sharia-lover i flere land i Europa. Foto: AP

Imam med sterke bånd til Norge: – Danskene fikk som fortjent

Den britiske imamen Anjem Choudary mener terroren skyldes hån mot profeten Muhammed.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Terrorattentatet i Danmark var ikke et angrep mot ytringsfriheten og religiøs frihet, men et svar på at noen har fornærmet profeten Muhammed.

Det skriver den britiske imamen Anjem Choudary på Twitter til sine 28.000 følgere, etter at en den 22 år gamle danskfødte Omar Abdel Hamid El-Hussien skjøt og drepte to mennesker samt såret fem politifolk i København.

El-Hussein ble selv drept i skuddveksling med dansk politi natt til søndag.

Choudary har i flere år vært en profilert og meget omstridt islamistleder i Storbritannia, og han har bygget nettverk i en rekke land, blant annet Danmark og Norge.

– Hvor lang tid går det før provokatørene oppfører seg ansvarlig og innser at deres hån mot profeten  Muhammed avstedkommer dødsstraff i Islam?, skriver imamen på Twitter.

Besøkte Norge

Choudary besøkt Norge i forbindelse med rettssaken mot mulla Krekar i 2012. 

Han har også holdt foredrag for gruppen Profetens Ummah via nettjenesten Paltalk.

Sommeren 2014 besøkte han København «for å etablere en dansk avdeling» av sitt nettverk.

I talen til sine tilhengere i København sa han blant annet at han ønsket å gjøre «Christiansborg om til Muslimborg».

Flere ganger har hans organisasjoner blitt kjent ulovlig i Storbritannia med henvisning til den britiske terrorlovgivningen.

I fjor høst ble han pågrepet i forbindelse med en antiterroraksjon i London. 

Mener tegneren har skyld

Den militante islamisten mener den svenske tegneren Lars Vilks, som trolig var et mål under attentatet i København, selv var skyld i terrorangrepet fordi han har utført en «bevisst fornærmelse» av profeten.

– Å tegne profeten som en hund, som Lars Vilks gjorde i en karikatur, er en bevisst fornærmelse på aller høyeste nivå til en fjerdedel av verdens befolkning, skriver Choudary.

Han gjorde seg også bemerket på Twitter etter terrorangrepene i Paris 9. januar etter at flere tegnere i det satiriske bladet Charlie Hebdo ble drept.

– Ytringsfriheten omfatter ikke å forulempe en av Allahs profeter, skrev han.

Vil innføre Sharia-lover i Norge

Den britiske organisasjonen Hope not Hate, som overvåker høyreekstremister og islamister, anser Choudary og hans folk for å være de som har sendt flest unge radikale muslimer fra Europa til kamp i Syria.

Da Choudary besøkte Norge i 2012 var det for å vise støtte til mullah Krekar samt for å starte en organisasjon som har som mål å innføre Sharia-lover i Norge.

Mange ser på Choudary som en av Storbritannias farligste menn.

– Choudary gir folk et trossystem som rettferdiggjør det å være terrorist, sier George Readings, forsker ved Quilliam Foundation i London.