SORG: Blomsterhavet utenfor synagogen i København vokser stadig. Mandag er ventet flere større markeringer i Danmark etter terrorangrepet lørdag.(AP Photo/Michael Probst).
SORG: Blomsterhavet utenfor synagogen i København vokser stadig. Mandag er ventet flere større markeringer i Danmark etter terrorangrepet lørdag.(AP Photo/Michael Probst).

– Umulig å beskytte seg mot soloterrorisme i Norge

Terrorangrep hvor én person står bak handlingene er fortsatt svært vanskelig å forhindre, både i Norge og Danmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager etter at terroren rammet København og Danmark er sjokket og sorgen fortsatt stor.

Mandag er det ventet flere store markeringer i Købehavn, for å hedre de to mennene som ble drept i angrepet, og for å vise avsky mot terror. 

Umulig å beskytte seg

Allerede kort tid etter angrepet mot redaksjonen til Charlie Hebdo i Paris i januar ble både Danmark og Norge nevnt som mulige terrormål. 

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule sier til TV 2 at han ikke tror trusselnivået i Norge har endret seg vesentlig etter angrepene i København. 

– Med unntak av elementer av inspirasjon og kopiering av denne type handlinger, er det ingenting som tilsier at det foreligger mer konkrete terrorplaner mot Norge i dag enn det gjorde for fire dager siden, sier Gule. 

Han mener det er umulig for land som Norge og Danmark å oppnå full beskyttelse mot denne type terrorangrep. 

– Vi ønsker ikke et samfunn som er gjennomkontrollert, men vi kan beskytte oss med større sikkerhetskontroller og tiltak rundt spesielle arrangementer og steder. Men full beskyttelse mot soloterrorisme er det ikke mulig å oppnå i et fritt og demokratisk samfunn, sier Gule. 

Skjer selv med vakthold  

Stabsjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen sier angrepet i København understreker at det er et reelt trusselbilde, og at jobben med å overvåke enkelte terrorceller er vanskelig. 

– Vi vet mye om trusselbilde, men det er fragmentert. Det går på tvers av religion, kultur, etnisitet og hudfarge, og et ekstremt krevende bilde, sier Fredriksen.

Han sier norsk politi gjør det de kan for å forhindre at noe skjer. I etterkant av hendelsen i København har norsk og dansk politi hatt tett kontakt. 

– Vi ser jo at trusselbilde har levd like hjertelig i Frankrike og Danmark. Og selv når politiet er på stedet har et vakthold så skjer det likevel. Det viser kompleksiteten i dette, sier Fredriksen. 

Reddet av bevæpnet politi 

Statsminister Erna Solberg (H) sier terrorangrepene viser hvor viktig både etterretnings-, forebygging-, og beredskapsarbeidet er i kampen mot terror. 

– God beredskap hos politiet gjør at konsekvensene av det som skjer blir mindre. Det var nok det vi så i Danmark. At et godt og bevæpnet politi kunne hindre at han kom inn i lokalet og tok livet av deltakerne på møtet, sa Solberg da hun gjestet TV 2 Nyhetskanalen mandag morgen.  

Også Solberg sier det i åpne samfunn vil være nærmest umulig å sikre seg mot enslige terrorceller. 

– 100 prosent sikre blir vi aldri. Det er nesten umulig i annet enn totalt totalitære samfunn å forhindre slik angrep, sier Solberg. 

Statsministeren sier det stadig jobbes med tiltak i Norge, og at man fortsatt ikke har kommet langt nok. 

– Det vi ser nå er at den internasjonale terroren kommer oss nærmere. Etter 22. juli har det vært gjort standard-hevinger, mer trening og flere øvelser. Men vi er ikke i havn og det er én av grunnene til at vi i ganske nær fremtid kommer med en stor politireform som skal sikre oss bedre kompetanse, bedre beredskap og mer kraft i vårt politi, sier Solberg.

Må bekjempe kjernen  

Utenriksminister Børge Brende (H) tror nordmenn forstår at man ikke kan sikre seg mot alt. 

– Jeg tror det norske folk vet at vi gjør det som er mulig, både for å forhindre terror og forholde oss til det på mest profesjonelle måte dersom vi blir utsatt for det. Men Norge ønsker jo ingen politistat og vi kan ikke ha politi på hvert hjørne, sier Brende

Han mener terrorangrepene i Paris, hvor flere av gjerningspersonene tidligere hadde deltatt i trening og kamper i Syria, viser hvor viktig forebyggingsarbeidet er. 

– Vi må stoppe fremveksten at de store organisasjonene som Boko Haram og Den Islamske staten (IS). De sprer frykt og sender folk og sympatisører rundt om i verden, sier han.