FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Hennes tidligere stefar er nå siktet for drapet.  Foto: privat
FUNNET DØD: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Hennes tidligere stefar er nå siktet for drapet. Foto: privat

Monika-saken ville trolig blitt etterforsket som drapssak i Oslo

Tidligere politileder Finn Abrahamsen mener Monika-saken neppe ville blitt behandlet som selvmord i Oslo-politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Hordaland er kastet ut i en tillitskrise etter at det er kommet fram at tidligere etterforsker Robin Schaefer, nå kjent som varsleren i Monika-saken, ikke fikk gehør fra ledelsen om at saken måtte gjenopptas våren 2014.

Finn Abrahamsen, privatetterforsker
Finn Abrahamsen, privatetterforsker

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i leiligheten av sin mor i november 2011.

Politiet henla saken som intet straffbart forhold og mente åtteåringen hadde tatt sitt eget liv.

Ubegripelig at saken ble stoppet

Men Schaefer slo seg ikke til ro med selvmordsteorien. Ifølge VG ble det bare registret tre selvmord blant barn under ti år i Norge fra 1986 til 2012.

Finn Abrahamsen mener politiet i Oslo ville angrepet saken på en helt annen måte enn politiet i Bergen har gjort.

– I Oslo er det bygget opp en spesialenhet for drapssaker som med stor sannsynlighet ville fanget opp saken som en drapssak fra starten. Når man hører hvordan toppledelsen har grepet inn i saken i Bergen, er det helt ubegripelig og man tror nesten ikke det er sant, sier Abrahamsen som er tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet.

Kritikk fra statsministeren

Denne uken fikk Hordalandspolitiet kraftig kritikk i en rapport som ble lagt frem hos Riksadvokaten. Statsminister Erna Solberg sa til TV 2 lørdag at det er viktig å lære av varslersaken at sånn skal man ikke gjøre det.

Politimester Geir Gudmundsen valgte å beklage det dårlige politiarbeidet overfor både Monikas mor og etterforskeren sist uke.

Etter voldsomt mediepress valgte Gudmundsen å fratre stillingen midlertidig lørdag ettermiddag, inntil etterforskningen av politiets håndtering av Monika-saken er over.

Det er ventet at spesialenheten for politisaker legger fram sin rapport førstkommende uke. Da får vi svar på om noen i politiledelsen har tatt avgjørelser i Monika-saken som kan være straffbare.

Men hvordan kunne politiledelsen i Hordaland konkludere med at Monika-saken ikke skulle gjenopptas? Og det til tross for at varsler Robin Schaefer hele tre ganger forsøkte å få ledelsen til å forstå at det lå avgjørende spor i saken som ikke var grundig sjekket ut.

Flere eksperter TV 2 har snakket med har problemer med å finne gode svar.

– Hadde gått prestisje i saken

En av dem er fagforeningsleder Kjetil Rekdal.

– For meg er det uforståelig at saken ikke ble gjenopptatt på bakgrunn av opplysningene som Robin Schaefer la fram. Jeg spurte politimesteren tidlig i prosessen om at det hadde gått prestisje i saken? Han responderte med å synes det var grovt at jeg kom med denne påstanden, sier Rekdal.

Han mener den grunnleggende feilen politiledelsen har gjort i denne saken er å ha lav takhøyde for å innrømme at man har begått feil.

– Det å erkjenne feil er vanskelig, og i en organisasjon som politiet er det å innrømme feil noe som kan være knyttet til svakhet. Når man først har fortrengt en feil i denne saken, så fortrenger man den neste, og så baller det på seg, påpeker Rekdal.

Gruppetenkning

Førsteamanuensis Rune Glomseth ved Politihøyskolen mener gruppetenkning kan ha vært et fenomen som forklarer det som har skjedd.

– I alle store organisasjoner er det en tendens til at man holder sammen og har en viss form for taushetskultur med hensyn til feil. Man beskytter seg mot kritikk og avviser kritikk, sier Glomseth som er ekspert på ledelseskultur i politiet.

Det siste året har han jobbet tett på toppledelsen i Hordalandpolitiet med lederutvikling. Han kjenner folkene som nå får kraftig kritikk godt og vil derfor ikke kommentere deres lederstil direkte.

Nå må politidirektoratet og Riksadvokaten finne ut hva som har skjedd, hvor feilene er begått og årsaken til feilene – og så må dette inn i alle utdanningene til politiet. I tillegg trengs forskning, mener Glomseth.

Christin Thea Wathne, forsker ved høyskolen i Oslo og Akershus, har sett på arbeidskulturen i politiet.

– Jeg opplevde at det var veldig stor forskjell mellom kamrene på hvordan de taklet feil. Det avgjørende var ledelsens holdning når det ble begått feil. Noen var opptatt av å lære av feilene, mens andre feide feilen ut døren med den som sto bak, og så var man ferdig med saken, sier Wathne.  

Hun understreker at hun ikke har forsket på politiet i Hordaland spesielt. 

– Helt spinnvilt å ikke ta kritikk
Finn Abrahamsen mener det er helt uforståelig at politiledelsen i Bergen ikke har vært åpne for kritiske innspill fra en erfaren etterforsker.

– Hvis man ikke er i stand til å sette seg ned og ta i mot innspill, men isteden lukker døren til dem som sitter med kunnskap nemlig etterforskerne, taktikerne og rettsmedisinerne, så er jo det helt spinnvilt. Etterforskningsledelsen med basis i politiutdannelse må ikke bli parkert fordi det sitter jurister fra universitetet og forfekter kunnskap – det hadde aldri blitt akseptert i Oslo, men det har altså i villfarelsen skjedd i Bergen, tordner Abrahamsen.

Han påpeker at man i Oslo har en gruppe som går gjennom alle dødsfall man ikke kan gi en forklaring på, inkludert selvmord. Flere saker som ser ut som selvdrap, ender med drapstiltale.

Ekstrem påkjenning for varsleren

For varsleren Robin Schaefer har Monika-saken vært en ekstrem påkjenning. I boken «Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler» beskriver Schaefer hvordan kampen for å bli hørt og trodd internt i politiet tar fra han nattesøvnen og gjør ham syk.

Schaefer er i dag fremdeles sykmeldt fra sin stilling i politiet og ønsker ikke snakke med media nå. 

– Han har vært så langt nede som det er mulig å komme. I dag føler han ingen glede over at lederne må stå til ansvar for sine avgjørelser i Monika-saken. Han føler bare tristhet, sier Rekdal.

Fagforeningslederen har daglig kontakt med Robin Schaefer.