Wirkola hyller Fannemel: – Fantastisk! Jeg tror vi har nådd grensen nå

Wirkola og Romøren bøyer seg i støvet etter Fannemels superhopp.

Se Anders Fannemel hoppe 251.5 meter i video over. Med tillatelse fra NRK.

Anders Fannemel innfridde helgens store forventninger da han søndag hoppet til bunns av Vikersund-bakken og sikret ny verdensrekord i skiflygning.

– Det var bare helt fantastisk! Helt rått! Han er litt av en skiflyger, denne Fannemel.

Det sier Bjørn Wirkola, som til tross for å være i Thailand fikk sett Vikersund-rennet.

– Det var ikke usannsynlig at han skulle klare det, men det er uansett helt fantastisk at han faktisk gjør det. Nå begynner vi snart å komme til en grense for hvor langt man faktisk kan hoppe, flirer den norske hopplegenden.

Romøren ekstatisk

Wirkola er ikke alene om å være i ekstase denne søndagen. TV 2 tok også en prat med Bjørn Einar Romøren, som befant seg i Vikersund da Fannemel svevde til bunns av bakken.

– Det var virkelig en påminnelse om hvorfor man elsker skiflyging. Nå forstår jeg også hvordan det er å stå like ved når noe slikt skjer, sier Romøren, som fra 2005 til 2011 hadde verdensrekorden i skiflyging med sitt 239 meter lange hopp i Planica.

Romøren så rennet med Fannemels far og hopplandslagets sponsorer. Fra Vikersund forteller han om utrolige jubelscener.

– Jeg ble klemt fullstendig i stykker av både sponsorer og pappa Fannemel. Jeg har aldri blitt klemt så hardt.

Romøren hyller både Vikersund og landslagsledelsen etter rekordhoppet.

– Jeg må berømme Vikersund. De har lagt alt til rette for lange hopp. Når man ser hvor langt Fannemel hopper, er det også helt opplagt at de ikke kunne økt farten. Stemningen i bakken var helt fantastisk og det føles på mange måter litt som en lagseier, med tanke på alt hopplandslaget har gjort for å komme hit i dag.

Fra 9.5 til til 251.5

Den første verdensrekorden i skihopp ble satt i 1808 av Olaf Rye. Lengde? Ni og en halv meter. 

Deretter må man hoppe 60 år frem i tid for å finne neste offisielle verdensrekord. Da var det Sondre Norheim som hoppet 19.5 meter. 

– Jeg hadde gitt opp håpet om verdensrekord

Siden den gang har rekorder blitt slått jevnt og trutt. Østerrikske Josef Bradl var den første som hoppet over 100 meter, da han i 1936 hoppet 101.5 meter i Planica.

Lars Grini nådde 150 meter i 1967, mens overnevnte Bjørn Wirkola selv hadde hele fire verdensrekorder. Den siste kom i 1969 med 160 meter.

Tomi Nieminen var den første som bikket 200 meter. Det skjedde i 1994, da han svevde ned til 203 meter i Planica. Dagen etter ble rekorden slått av Espen Bredesens 209 meter lange hopp. Fire dager senere overtok Lasse Ottesen rekorden med 212 meter.

Frem til 2011 var det Planica-bakken i Slovenia som produserte verdensrekordene. Både Tommy Ingebrigtsen og Bjørn Einar Romøren satte nye verdensrekorder i den slovenske monsterbakken.

Siden 2011 er det imidlertid Vikersund-bakken som har hatt verdensrekordene. Først ved Johan Remen Evensen (246.5 meter), deretter Peter Prevc (250 meter) og nå: 

Anders Fannemel - 251.5 meter.