SOMMERIDYLL: Bildet av den drepte sikkerhetsvakten Dan Uzan med Karoline på skuldrene. En hjerteskjærende kontrast til terrorangrepet som kostet ham livet. Foto: Privat
SOMMERIDYLL: Bildet av den drepte sikkerhetsvakten Dan Uzan med Karoline på skuldrene. En hjerteskjærende kontrast til terrorangrepet som kostet ham livet. Foto: Privat

– Onkel Dan ble skutt mens han passet på andre

Sikkerhetsvakten Dan Uzan (37) hylles som en helt etter å ha forhindret en massakre ved synagogen i Krystalgade i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dan Uzan (37) sto vakt utenfor en konfimasjon ved den jødiske synagogen i Krystalgade i København lørdag kveld.

Ved halv ett-tiden slo terroristen til. Uzan og to politibetjenter klarte å hindre drapsmannen å komme inn i lokalet, men den 37 år gamle mannen ble selv truffet av terroristens kuler.

Hyller onkelen på Facebook

Han døde av skuddskadene. De to politibetjentene ble såret.

På Facebook har Vibe Klarup Voetmann fra Sønderborg publisert bildet som er øverst i denne artikkelen. I bildeteksten har hun skrevet:

– Vår elskede onkel Dan er død. Skutt i natt i Krystalgade, mens han passet på andre. Skutt!

TV 2 har fått tillatelse til å bruke bildet, som viser Dan Uzan i sommer. På skuldrene sitter Vibes datter Karoline.

Vibe forteller at Uzan var hennes manns fetter, men de to var som brødre for hverandre. For barna var han en onkel.

– Særlig mine tre døtre elsket ham, og han passet dem titt og ofte. De visste at han ville gjøre alt for dem, skriver hun i en e-post til TV 2. 

– Han var alltid en vi kunne ringe og be om hjelp. Han var morsom og full av liv, sier hun. 

– I sjokk over angrepet

Det mosaiske trossamfunnet i København skriver på sine nettsider at drapet kommer som et sjokk, og sender sine tanker nettopp til familien.

I en uttalelse søndag forklarer representanter for trossamfunnet at 80 gjester var tilstede i festlokalet hvor 37-åringen sto vakt.

– Han rakk å bli 37 år før en terrorist fratok ham hans dyrebare liv. Det jødiske samfunn er i sjokk over angrepet, men alles tanker går først og fremst til Dans etterlatte og til de sårede politifolkene og deres pårørende, skriver trossamfunnet i en uttalelse søndag morgen.

Forhindret massakre

En ung jente feiret sin konfirmasjon i festlokalet like ved synagogen. Formannen i det jødiske samfunn sier Dan Uzan forhindret en massakre.

– Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Mange kan være takknemlige for at han sto der i natt. Jeg har nesten ikke ord, vi er dypt berørte alle sammen, dette kunne utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt som vi har fryktet, sier Dan Rosenberg Asmussen til Berlingske.

Politiet sa søndag at drapsmannen trolig hentet inspirasjon fra terroraksjonen mot avisen Charlie Hebdo i Paris, og at islamistisk propaganda fra IS og andre terrororganisasjoner