Mats (8) er en minoritet når han begynner i første klasse

Foreldrene til Mats går mot strømmen, og lar ham begynne på en skole hvor han nesten er den eneste etnisk norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn av innvandrere utgjør nå flertallet ved en rekke skoler i Oslo.

Ved over en tredel av skolene er det overvekt av ikke etnisk norske, noe som kan gjøre språkopplæringen vanskeligere.

Dokument 2 viser mandag «Klasseskillet», hvor man får følge tre barn gjennom deres første skoleår i Oslo.

Se grafikk over utviklingen her.

Få etnisk norske

Mats bor i Groruddalen i Oslo, og skal begynne i første klasse på Stig skole. Der har over 90 prosent av elevene fremmedspråklig bakgrunn.

Han er yngste sønn i en familie som valgte å bli boende i Groruddalen da barna kom i skolepliktig alder, selv om dette betydde at de kom til å være en minoritet i klassen sin.

– Det er en del som velger å ta bort sine etnisk norske barn fra Stig skole, og søker de over til skoler hvor det er større andel etnisk norske. Det har ikke vært et tema i vår familie, forteller Mats' mamma i dokumentaren.

Stig skole ligger kun tre minutter unna familiens hus, og Mads får begynne med vennene sine, forklarer moren.

Se Mats' første skoledag i videoen øverst.

Har du erfaringer fra Oslo-skolen som du ønsker å dele? Kontakt vår journalist!

Overvekt av etnisk norske 

Jonas bor på Hellerud. Han skal begynne på Trasop skole, hvor nesten 90 prosent av elevene er etnisk norsk.

Jonas blir derfor en av få med minoritetsbakgrunn.

– I barnehagen hans hadde de fleste flerkulturell bakgrunn, mens på skolen hans kommer det til å være litt motsatt. Jeg tenker det er positivt for ham.

Hun vedgår at de som foreldre har vært ganske bevisst, og at hvis de hadde tilhørt en skole hvor det hadde vært flest med minoritetsbakgrunn, ville de vurdert å flytte.

SISTE SKOLEDAG: I dokumentaren «Klasseskillet» følger man Sara (bildet), Jonas og Mads gjennom deres første skoleår. Her fra siste skoledag før ferien. Foto: TV 2
SISTE SKOLEDAG: I dokumentaren «Klasseskillet» følger man Sara (bildet), Jonas og Mads gjennom deres første skoleår. Her fra siste skoledag før ferien. Foto: TV 2

– Det er bra at det er blandet miljø. Det er da man integrerer seg. Hvis ikke blir det veldig gettomiljøer. Det har ingen godt av, sier moren. 

Ønsket mangfold 

Sara skal begynne på Gamlebyen skole, hvor rundt 60 prosent av elevene har minoritetsspråklig bakgrunn.

Faren forteller at det er mange av Saras venninner som bor i deres nabolag, og som skal begynne på samme skole. Det er kort vei, og han tror skolen på mange måter er ferdig integrert. 

– For min del har det vært viktig å kunne gi Sara et mangfold. Vi tenkte jo også på andre skoler, men det var fordi vi først trodde at det var veldig få som snakket norsk på Gamlebyen skole, sier Saras mamma.

Hun ønsket ikke å plassere henne på en skole for å være politisk korrekt, og dermed kanskje drive et sjansespill på vegne av datteren.

– Det hadde vært vanskeligere for henne å få et godt skoletilbud hvis 90 prosent av klassen måtte lært seg norsk i førsteklasse.

Se hvordan det går med de tre førsteklassingene i sitt første skoleår i dokumentaren «Klasseskillet» på TV 2 mandag klokken 22.40.