«KAPTEIN»: I fraværet til Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø var det Johannes Thingnes Bø som var den mest meritterte på Norges lag i stafetten søndag. Det holdt dog ikke til en topplassering i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
«KAPTEIN»: I fraværet til Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø var det Johannes Thingnes Bø som var den mest meritterte på Norges lag i stafetten søndag. Det holdt dog ikke til en topplassering i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norge langt, langt, langt, langt, langt bak på herrestafetten

Et B-preget norsk lag havnet såvidt blant de ti beste på hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen er på høydetrening, mens Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø er syke.

Dermed ble det opp til Alexander Os, Henrik L'Abee-Lund, Johannes Thingnes Bø og Lars Helge Birkeland å forsvare de norske fargene i stafetten i Holmenkollen søndag.

Det ble en altfor tøff oppgave for det B-pregede mannskapet, som havnet over to minutter bak vinnerne, på 9. plass.

Kampen om seieren ble en durabelig fight mellom Tyskland og Russland, som ved Simon Schempp og Anton Sjipulin gikk likt ut etter siste skyting.

De to lagene fulgte hverandre som skygger inn på oppløpssiden, der Sjipulin var sterkest. Østerrike sikret seg den siste plassen på seierspallen, 50,9 sekunder bak tetduoen.

Slik var Norges etapper: Havnet bakpå allerede fra start - kom aldri tilbake
Allerede ved første passering var Norge langt bak, til tross for at Alexander Os kun brukte to ekstraskudd.

18. plass og 1.32 bak ledende Tyskland var langt ifra det hjemmepublikummet håpet på i Oslo.

Henrik L'Abee-Lund brukte også to ekstraskudd og gikk laget opp én plass på sin etappe, men avstanden var økt til hele 1.56 da han vekslet med Johannes Thingnes Bø.

Heller ikke han klarte å knappe innpå nevneverdig, måtte bruke to ekstraskudd på liggende, og da han begynte å skyte sin ståendeskyting hadde allerede 1.25 gått siden lederlaget gikk ut.

Thingnes Bø: – Liker best å kjempe i toppen
En rask serie med kun en bom førte ham ut på 14. plass, to minutter bak tyskerne, men han klatret kun én plass og tapte ytterligere 23 sekunder inn mot veksling.

– Det blir for langt bak. Da blir det bare for meg å gå inn, egentlig. Jeg liker best å kjempe i toppen. Det var vi veldig langt ifra, sa Thingnes Bø til NRK etter løpet.

Dermed gikk Lars Helge Birkeland - gårsdagens femtemann - ut på sisteetappe 2.23 bak ledende Tyskland og på 13. plass.

Birkeland avsluttet med stil - fikk VM-plass
Birkeland avsluttet i det minste med stil og skjøt ti treff på sin etappe. Dermed klatret de norske guttene også inn på topp ti-listen, og ble altså nummer ni.

2.31 skilte opp til Russland på toppen av listene.

Etter løpet bekreftet skiskytternes sportssjef Per Arne Botnan at Birkeland nå får VM-plass.

Det samme får Henrik L'Abee-Lund, noe som betyr at Alexander Os ikke skal til Kontiolahti.