11. januar deltok Patrick Pelloux (til høyre) i minnemarkeringen i Paris etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. (AP Photo/Michel Euler)
11. januar deltok Patrick Pelloux (til høyre) i minnemarkeringen i Paris etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo. (AP Photo/Michel Euler)

Charlie Hebdo-spaltist: – Vi er alle dansker

Slik reagerer verden på terrorangrepet i Danmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagens skuddangrep i København vekker ubehagelige minner for overlevende etter angrepet i Paris. – Vi er alle dansker, sier Charlie Hebdo-spaltist Patrick Pelloux.

Pelloux overlevde angrepet mot det franske satiremagasinet der tolv mennesker ble drept 7. januar.

– De rammet en kunster og også Frankrike. Vi må bekjempe fascisme uansett hva det koster. I kveld er vi alle dansker, sa Pelloux til nyhetsbyrået AFP i natt om lørdagens angrep i København.

En 55 år gammel mann ble drept, og tre politibetjenter ble såret da en væpnet mann angrep et kulturhus der den svenske kunstneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør til Danmark var til stede.

Natt til søndag ble en person drept i en ny skyteepisode ved synagogen i Krystallgade. To ble såret. Søndag morgen skjøt politiet en mann ved Nørrebro stasjon etter at han åpnet ild mot politiet. Politiet mener dette er gjerningsmannen bak begge skuddangrepene.

Bevæpnet politi holder vakt ved Nørrebro stasjon søndag morgen. Foto: Claus Bjørn Larsen/AFP/NTB scanpix
Bevæpnet politi holder vakt ved Nørrebro stasjon søndag morgen. Foto: Claus Bjørn Larsen/AFP/NTB scanpix

Deler fortvilelsen

– Det er fryktelig, for det er bare en måned etter angrepene i Paris. Det bringer all sorgen tilbake, sier Charlie Hebdo-spaltisten.

Generalsekretæren i organisasjonen Reportere uten Grenser deler Pelloux' fortvilelse.

Kunstnere, journalister og karikaturtegnere har flere ganger tidligere blitt utsatt for drapsforsøk og trusler. Men for første gang ble en person drept i Skandinavia mens han deltok på et debattmøte om ytringsfrihet og islamisme i København lørdag ettermiddag.

Hendelsen har skapt overskrifter over hele verden. En rekke statsledere fordømmer terrorhandlingen.

– Det er en uendelig trist morgen, vi tenker alle på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark. Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske samfunnet, sier Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i en uttalelse søndag morgen.

– Jeg fordømmer skytingen i København. Ytringsfrihet må alltid beskyttes. Mine tanker er hos det danske folk, skriver David Cameron på Twitter.

Statsminister Erna Solberg er også tydelig på at terror ikke skal stoppe ytringsfriheten.

– Danmark rammet av et avskyelig voldsangrep. Vold og terror skal ikke begrense oss. Min omtanke til møtedeltagere, politi og det danske folk, skriver hun på Twitter.

Al-Qaida har utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks. (NTB/TV 2)