Politiet kan ikke utelukke at terroristen hadde medhjelpere

Politidirektøren opplyser at politiet skal granske gjerningsmannens bevegelser før angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i København mener det er samme gjerningsmann som står bak begge angrepene i den danske hovedstaden. 

To mennesker døde og flere ble såret i angrepene, henholdsvis mot et litteraturseminar og en synagoge. 

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av plitiet, da han selv begynte å skyte mot politiet tidlig søndag morgen. 

Videoopptak

Politiet har sanket inn store mengder videobilder fra ulike overvåkingskameraer i byen. Opptakene viser noen av gjerningsmannens bevegelser etter det første angrepet.

Ut fra overvåkingsvideoene ser det ut til å være samme gjerningsmann som står bak begge angrepene. Det opplyste politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse søndag morgen.

– Videoopptakene viser en mann som drar fra åstedet i bil. På et opptak ser vi ham ringe, deretter kommer en drosje til stedet. Vi har avhørt sjåføren, som sier han kjørte mannen til en adresse ved Nørrebro, sa Skov under en pressekonferanse søndag morgen.

Avslørt av overvåkingsbilder

Videre etterforskning førte politiet til overvåkingsopptakene fra leilighetsbygget hvor drosjen hadde satt av den antatte gjerningsmannen.

Etterforskerne kunne med disse opptakene slå fast at han ankom adressen ved Nørrebro stasjon 16.15 lørdag ettermiddag - rundt 45 minutter etter skytingen ved Litteraturseminaret på Østerbro.

– Kort tid etterpå, klokken 16.37, viser opptakene at han forsvant fra stedet igjen, opplyser politiet i København.

– Siden klokken 23.00 lørdag var politiet på stedet med etterforskere og observatører, som har holdt adressen under oppsyn, sier Jens Skov.

Skjøt mot politiet

Et par timer etter dette, ved ett-tiden natt til søndag, slo gjerningsmannen til mot en synagoge i København. Grytidlig søndag morgen observerte politiet en antatt gjerningsmann.  

– Vi så ham ikke igjen før i natt. Da vi snakket til ham, åpnet han ild mot politiet, sier Skov.

Han sier etterforskerne er rimelig sikre på at det er gjerningsmannen som er skutt og drept.

– Det gjenstår fortsatt å se om vår hypotese holder, men vi sjekker videre. Det er flere ting som tyder på at det er han som er gjerningsmannen, sier politiinspektøren.

Trolig alene

Foreløpig virker det som mannen var alene om angrepene, men politiet har ennå ikke kartlagt hans bevegelser før det første angrepet.

– Vi må undersøke om han var alene om det. Det er ikke noe som tyder på at han hadde noen flere med seg, men det må vi sjekke. Vi er i gang med å sjekke hans bevegelser før han kom til Krudttønden, sier Skov.

SKUTT OG DREPT: Gjerningsmannen åpnet ild mot politiet, men ble selv skutt og drept. Her holder politifolk vakt ved sperringene. Foto: Margrethe Håland Solheim.
SKUTT OG DREPT: Gjerningsmannen åpnet ild mot politiet, men ble selv skutt og drept. Her holder politifolk vakt ved sperringene. Foto: Margrethe Håland Solheim.