Nordmennene bråvåknet av skytedramaet rett utenfor hotelletvinduet

KØBENHAVN/OSLO (TV 2): Menneskejakt pågår for fullt etter flere skyteepisoder i København. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Hvistendahl (24) og Veronika Stabell (25) bråvåknet natt til søndag av en politiaksjon som pågikk rett utenfor vinduet deres. De to var på et hotellrom like ved synagogen der en person ble skutt og drept natt til søndag.

– Vi lå på rommet og hørte plutselig seks til åtte skudd. Jeg hadde headsettet på, men hørte dem likevel. Det var veldig nærme. Kjæresten min sov, men bråvåknet. Det gikk 30 sekunder før vi hørte sirener. Etter hvert kom sivile politibiler. Så kom det større biler med væpnede styrker, sier Hvistendahl til TV 2.

Han filmet det som skjedde rett utenfor vinduet på hotellrommet deres. På videoen kan man høre folk som roper høylydte kommandoer i gatene. I tillegg er det et hav av blålys rett ved vinduet. 

Se den dramatiske videoen i i toppen av artikkelen

Tror på sammenheng

Like etter klokken ett natt til søndag kom det meldinger om at skudd var avfyrt ved synagogen i Krystalgade i København. Det skulle vise seg at en person var truffet i hodet, i tillegg til at to politibetjenter skutt i henholdsvis armen og ben. Personen som ble truffet i hodet, omkom senere av skadene, opplyste politiet på en pressekonferanse natt til søndag. 

Det er uklart om politiaksjonen Hvistendahl filmet har sammenheng med skuddramaet ved synagogen. 

To politimenn ble skadet i skyteepisoden, men disse er utenfor livsfare. 

Trolig en sammenheng

Terrorforsker Magnus Ranstorp forteller til TV 2 Danmark at det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom angrepet på synagogen og terrorangrepet på Krudttønnen tidligere lørdag ettermiddag. 

– Det er veldig sannsynlig at det er en sammenheng mellom disse to episodene, noe annet er usannsynlig. Dette forverrer også situasjonen, sier den anerkjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til dansk TV 2.

Går ut med signalement

Dansk politi vil så langt ikke trekke noen linjer mellom de to episodene. De har heller ingen informasjon om tilstanden til personene som ble skutt. De gir følgende signalement av gjerningspersonen: «Mann, iført sorte bukser og sorte sko og lysegrå jakke med flerfargede felter». 

Ingen er heller pågrepet etter at en mann i 40-årene ble drept under et terrorangrep lørdag. Da skjøt én person flere skudd mot kaféen Krudttønnen i København sentrum. I tillegg ble to livvakter fra Politiets Efterretningstjeneste og en politimann såret i angrepet. 

Både grensen til Sverige og Tyskland overvåkes nøye slik at gjerningsmannen ikke skal klare flykte over grensen.