Redaktør Vebjørn Selbekk ble selv truet:
– Skremmende og sjokkerende 

Ekspert mener terroristene slår til mot strengt bevoktet ytringsfrihetsdebatt i København fordi de vil ha oppmerksomhet og rekruttere til terrororganisasjoner.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ved 1530-tiden går en mann til angrep på kulturhuset «Krudttønden» i København.

Inne holdes et debattmøte om ytringsfrihet og islamisme. Den svenske karikaturtegneren Lars Vilks og den franske ambassadøren i Danmark er blant deltakerne.

I løpet av noen minutter avfyres anslagsvis 40 skudd ute fra gaten mot bygningen. En person blir skutt og drept. To livvakter fra Politiets Efteretningstjeneste (PET) og en politimann er skadet.

Gjerningsmannen var ved 20-tiden lørdag kveld fremdeles på frifot.

En svart dag i Danmark

Redaktør for avisa Dagen Vebjørn Selvbekk ble selv truet på livet etter at avisa publiserte karikaturene av profeten Muhammed som Jyllands-posten først trykket i 2006.

For han markerer dagens terrorhandling i København et vannskille i Skandinavia.

– Det er en forferdelig tragedie! For første gang i Skandinavia så har denne karikatursaken krevd menneskeliv. Det har jo vært flere attentatforsøk i Danmark og i Sverige, men dette er første gang at det får et fatalt utfall, sier Vebjørn Selbekk.

Han ønsker i dag ikke å si noe om hvordan han tenker rundt sin egen sikkerhet.

– Tror du slike hendelser kommer til å skje oftere?

– Skremmende

– Dette er vel mer et spørsmål for PST og de fagmyndigheter som overvåker dette. Men klart det er skremmende, og at det er noe som skjer i vårt naboland er forferdelig, sier Selbekk.

– Tenker du at dette er noe vi må bli vant til å se mer av?

– Man kan aldri bli vant til at mennesker reagerer på ytringer med å ty til automatvåpen. Kuler mot tegninger er helt syk forestillingsverden. Det kan vi aldri bli vant til, poengterer redaktøren.

De to terroristene gikk til angrep på et arrangement som var bevoktet av bevæpnet politi og sikkerhetspersonell.

Terroristene vil rekruttere

Lars Gule er ekspert på islam og mener at terrorister trosser trusselen om å bli drept eller arrestert fordi de ønsker størst mulig oppmerksomhet rundt angrepet.

– Disse målene vil garantert gi størst oppmerksomhet mediemessig, og det ser vi jo skjer her. Disse type terrorattentat handler om kommunikasjon. Man ønsker å fortelle omgivelsene et budskap man vil innjage frykt i befolkningen og samtidig rekruttere nye til disse ytterliggående gruppene og til den islamske staten, sier Gule, som er førsteamanuensis ved høyskolen ved Oslo og Akershus.