TREKKER SEG: Politimester i Hordaland Geir Gudmundsen trekker seg fra stillingen.
TREKKER SEG: Politimester i Hordaland Geir Gudmundsen trekker seg fra stillingen.

Politimester Geir Gudmundsen slutter midlertidig 

Politimester i Hordaland politidistrikt, Geir Gudmundsen, slutter i jobben mens granskingen av Monika-saken pågår. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Geir Gudmundsen fratrer fra stillingen som politimester i Hordaland politidistrikt fram til granskningen av distriktet i kjølvannet av Monika-saken er ferdigstilt. 

Politimesteren i Hordaland er etter eget ønske innbeordret til Politidirektoratet. Han trer dermed til side fram til de pågående granskningene i politidistriktet er ferdigstilt, opplyser politidirektoratet i en pressemelding lørdag ved 16.40-tiden.

– På bakgrunn av alt som skjer i Hordaland politidistrikt knyttet til min rolle har jeg bedt politidirektøren om å bli innbeordret til POD fra mandag. Varighet vil være til granskningsarbeidet er avsluttet. Jeg tror dette er til beste for politidistriktet og de ansatte, sier politimester Geir Gudmundsen i pressemeldingen. 

Kraftig kritikk av politiledelsen

Visepolitimester John Reidar Nilsen blir konstituert som politimester i Hordaland i denne perioden. Geir Gudmundsen ønsker ikke å kommentere saken nå og er derfor ikke tilgjengelig for intervju i media. 

Ledelsen i Hordalandpolitiet har vært i hardt vær etter at det ble kjent at varsler politimannen Robin Schaefer hele tre ganger forsøkte å få gjenopptatt den såkalte Monika-saken internt i politiet. 

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme av sin mor i november 2011. Politiet i Hordaland etterforsket saken, og konkluderte med at jenta hadde tatt sitt eget liv. Men selvdrap blant så små barn skjer svært sjelden.

Ville ikke gjenoppta saken

Da Robin Schaefer leste gjennom saken i forbindelse med en annen drapssak han etterforsket, skjønte han raskt at noe ikke stemte. «Det jeg fant, gjorde at jeg ikke var i tvil om at saken måtte vurderes på ny.», skriver han i boken «Monika-saken» som kom ut fredag.

Til tross for en rekke velkvalifiserte innsigelser mot etterforskningen i Monika-saken, nektet politiledelsen å gjenoppta saken. Politimester Geir Gudmundsen var tidlig involvert i avgjørelsene rundt å ikke gjenoppta Monika-saken. 

Humlegård: – Alle fakta må fram

Politidirektør Odd Reidar Humlegård er enig i at Gudmundsen skal trekke seg. 

– Vi i Politidirektoratet har fulgt situasjonen i Hordaland tett, og med stort alvor. Også Riksadvokatens rapport som er på høring, har vi lest med stort alvor. Vi avventer nå Spesialenhetens rapport som er ventet neste uke, sier politidirektøren i pressemeldingen.

Det gjenstår en del arbeid før vi har det fulle og hele bildet av hva som skjedde i etterforskningen av Monika-saken. Alle fakta må på bordet i denne saken. Men jeg forventer samtidig at distriktet tar tak i de forholdene som er kommet fram, og gjennomfører planlagte tiltak, sier Odd Reidar Humlegård.

Beklager overfor Monikas mor

Robin Schaefer har formell status som varsler i Monika-saken. Hadde det ikke vært for hans utrettelige innsats i å belyse saken - først internt i politiet, deretter eksternt - er det stor sannsynlighet for at Monika-saken fremdeles hadde hatt status som selvdrap. 

I dag er en 32 år gammel mann siktet i saken. Han var en kort periode stefar til Monika Sviglinskaja.  

– Boken som nå omtales har et alvorlig innhold. Forfatteren av boken har varslerstatus, og POD har engasjert et eksternt miljø for å komme til bunns i og belyse denne saken fullt ut. Jeg kan derfor ikke gi ytterligere kommentarer til den konkrete varslersaken, opplyser Humlegård i pressemeldingen. 

– Det er tungt å vite hvilken belastning politiets håndtering av denne saken har påført Monikas mor. Som politidirektør vil jeg beklage dette på det sterkeste. Saken blir nå svært grundig belyst. Det er en forutsetning for å lære av den, og for å gjøre alt vi kan for at det samme ikke skjer igjen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.